Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

Nymburk si rázným druhým poločasem zajistil Ligu mistrů

Šampioni z Nymburku si poosmé zahrají mezi evropskou špičkou. O svém postupu do Ligy mistrů basketbalisté rozhodli ve finále kvalifikačního turnaje, kde po skvělém druhém poločase porazili estonský celek Kalev/Cramo 80:66. Ve skupině D se utkají s německým Rasta Vechta, řeckým Promitheasem Patras a tureckým Galatasary Istanbul.

Basketbalisté Nymburka ovládli kvalifikaci Ligy mistrů
zdroj: Champions league

Devatenáctinásobné české mistry táhl za postupem Američan Christian Bishop, který nastřílel 17 bodů. O bod méně přidal Jaromír Bohačík. Soupeři nestačilo ani 13 bodů Patricka Tapea. Kalev/Cramo se přesune do nižšího Evropského poháru FIBA.

"Zápas se nevyvíjel úplně podle našich představ, ale myslím, že jsme ukázali charakter. Dokázali jsme se dvakrát vrátit z minus devíti, deseti bodů a ten druhý comeback už šel přes ně. Jsme ohromně šťastní, že jsme zpět v Lize mistrů, a čeká nás dlouhá cesta," řekl nymburský kapitán Martin Kříž.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Nymburk – Kalev/Cramo

Nymburk si zahraje Ligu mistrů poprvé od sezony 2022/23. Poprvé do ní postoupil z kvalifikace, neboť mu český koeficient neumožnil přímou účast. V minulém ročníku reprezentovala český basketbal v soutěži Opava. Nymburk vstoupí do soutěže 2. října, kdy se představí v úvodním utkání na palubovce Promitheasu Patras.

"Věděli jsme, že když postoupíme, tak ta skupina nebude lehká. Letošní ročník Ligy mistrů ale bude hodně nabitý. Vrátily se tam nějaké týmy z Eurocupu a člověk si lehkého soupeře nevybere. Ukázali jsme si ale, že když budeme dělat to, co chceme, a vystupňujeme výkon, můžeme hrát s každým. To bude i naše motto do prvního zápasu," doplnil Kříž.

Vstup do finále se českým šampionům nepovedl

Nymburku vstup do utkání nevyšel. Středočeši trefili v první čtvrtině z pole čtyři z 16 pokusů a po sedmi bodech Kregora Hermeta prohrávali 8:21. Až v závěru úvodní části snížili na rozdíl deseti bodů.

Ve druhé čtvrtině se čeští šampioni vrátili na dostřel a dotáhli se na manko jednoho bodu (34:35). Poslední minuty jim ale utekly a hráči Kalevu/Crama získali po osmi bodech v řadě do přestávky devítibodový náskok. Tape měl tou dobou na kontě 11 bodů.

Svěřenci trenéra Francesca Tabelliniho ale po návratu z kabin zpevnili obranu a zvládli obrat. Také díky deseti bodům Bohačíka a šesti bodům Bishopa vyhráli třetí čtvrtinu 26:10. Před závěrečnou částí tak vedli o sedm bodů.

V poslední desetiminutovce už Nymburk nadějně rozehraný duel nepustil. Jeho vedení v jednu chvíli narostlo až na 17 bodů (77:60), a nakonec Středočeši vyhráli o 14. Hned čtyři jejich hráči měli na kontě dvojciferný počet bodů.

Finále kvalifikace o postup do basketbalové Ligy mistrů:

Nymburk – Kalev/Cramo 80:66 (11:21, 34:43, 60:53)
Nejvíce bodů: Bishop 17, Bohačík 16, Birts a Ceaser po 11 – Tape 13, Suurorg a Hermet po 12. Fauly: 22:22. Trestné hody: 20/12 – 21/18. Trojky: 6:10. Doskoky: 32:40.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články