Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nymburk si i přes prohru s Hapoelem zajistil postup

Pardubice - Basketbalisté Nymburka postoupili do osmifinále Evropského poháru. A to i přesto, že v závěrečném utkání skupiny A prohráli na vlastní palubovce s Hapoelem Jeruzalém 74:82. Jelikož však díky výhře o 17 bodů v prvním vzájemném duelu mají lepší bilanci než izraelský soupeř, postoupili s třemi výhrami alespoň z druhého místa. Budou mít tím pádem těžší osmifinálovou skupinu, v níž se utkají s dvěma španělskými celky Valencií a Bilbaem a VEF Riga, s nímž v této sezoně už doma prohráli v rámci VTB ligy. 

"Hlavní je, že jsme počtvrté za sebou postoupili a splnili tak náš cíl," řekl trenér Ronen Ginzburg. "Osmifinálová skupina sice bude těžká, ale jsme schopní se ještě zlepšit, abychom mohli zabojovat o další postup," dodal kouč. Nymburku by postup sebrala jen porážka o 18 a více bodů, ale Středočeši nehodlali taktizovat a od začátku se snažili o rychlou hru. Domácím se sice nepodařilo v úvodu proměnit několik střel z blízkosti koše, což dovolilo jít Hapoelu do pětibodového vedení, ale Nymburk pokračoval ve hře nahoru dolů, při které dělal méně chyb než soupeř, a to mu ještě do konce první čtvrtiny přineslo vedení.

Je nám líto, video expirovalo.
ČEZ Basketball Nymburk - Hapoel Migdal Jerusalem

Soupeř se však stále držel, přestože se k velmi dobrému výkonu rozehrál v dresu Nymburka Pavkovič, který za pět minut druhé čtvrtiny nastřílel 10 bodů. Hostům se dokonce povedla šňůra 9:0, ale Nymburk si hosty nenechal utéct a sám odpověděl stejnou šňůrou. Na poločasovou přestávku tak šli čeští mistři s náskokem dvou bodů.

Do druhé půle nastoupil Hapoel s očekávaným náporem, jelikož jen výhra o 18 bodů mu dávala šanci na postup. Nymburk se dostal do útlumu a nabral před závěrečnou čtvrtinou desetibodové manko. Hapoelu se pak povedlo dlouho vést o 13 bodů a stále měl poměrně nadějnou pozici na to, aby si odvezl výhru, která by ho posunula dál na úkor Nymburka.

Utkání Nymburk - Jeruzalém
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

V klíčové chvíli však čtyři a půl minuty před koncem dal důležitou trojku Pavkovič. Soupeř se navíc rozhodil sám neustálými spory s rozhodčími, za což byl mimo jiné po druhé technické chybě vyloučen Američan Smith. Nymburk snížil na šest bodů a ustál i závěrečnou snahu Hapoelu o potřebný trhák. Výsledkem sice byla druhá domácí porážka Nymburku v sezoně, ale uhájený postup. Rozehrávač Pavkovič se na tom podílel 19 body, Benda přidal 12. Hosty táhli zejména Limonad s 20 body a Duncan se 17.

"Nevím, co se stalo ve druhé půli. Asi se na nás projevila únava z náročného programu. Každopádně jsme hráli proti týmu, který je silný v útoku, a to se dnes projevilo. Naším mužem zápasu byl Pavkovič, který dal i důležitý koš, který nám hodně pomohl," řekl Ginzburg.

Jeho protějšek Šaron Drucker litoval, že jeho svěřenci nedotáhli zápas k postupovému výsledku. "Byli jsme blízko k tomu, aby se nám to povedlo. Chyběl kousek. Hráči však předvedli nejlepší výkon, jakého jsou schopni, a já jsem na ně pyšný. Skupinu jsme začali špatně, ale pak jsme ukázali, že jsme schopní hrát s každým soupeřem," dodal kouč Hapoelu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články