Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nymburk si domácí porážkou s Le Mans výrazně zkomplikoval postup

Nymburk - Košem v poslední sekundě prohráli basketbalisté Nymburka v 8. kole skupiny Evropského poháru klíčové domácí utkání s Le Mans 69:71. Přišli tak o šanci zajistit si postup, ten si naopak výrazně zkomplikovali. V závěrečných dvou kolech potřebují uhrát o jedno vítězství více než jejich přemožitel, a to Nymburk ještě bude hrát s dosud neporaženým Cantú.

Utkání Nymburk - Le Mans
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Nymburk potřeboval k jistotě postupu vyhrát minimálně o osm bodů. Jeho šance by byly velmi vysoké i v případě jakékoli výhry, ovšem český mistr utkání vůbec nezvládl. Za úvodní čtyři minuty dal jediný koš, navíc se mu nedařilo ani v obraně a Le Mans tak rychle vedlo o 11 bodů. Pak však dvěma trojkami zavelel k obratu Dylan Page, Nymburku pomohl i příchod na hřiště rozehrávače Vlada Ilievského a domácí ještě do konce první čtvrtiny srovnali hru.

Už se zdálo, že Nymburk našel pevnou půdu pod nohama a půjde si v klidu za potřebným vítězstvím, místo toho se však začaly kupit chyby a hráči Nymburka posílali míče přímo do rukou soupeře. Vše vyvrcholilo přísně odpískaným faulem Ilievského při cloně, na což makedonský rozehrávač reagoval podrážděným gestem a dostal technickou chybu. Le Mans z toho vytěžilo pět bodů, navíc Ilievski měl už do poločasu čtyři fauly. Výsledkem byla hostující šňůra 12 bodů a poločasové vedení 40:33.

Jiří Welsch: "Je to smutné, protože jsme měli osud ve svých rukou. Z velmi dobré pozice jsme ve velmi špatné pozici. Nejenom že musíme vyhrát oba zbylé zápasy, ale ještě závisíme na někom jiném. Ale prohrané to není a musíme se o to pokusit."

Le Mans už v první půli přišlo o svého nejlepšího střelce Dashauna Wooda, který si zlomil ruku. "Byl to hodně agresivní faul, hodně mě to rozčílilo. Kvůli tomu jsme pak měli problém při presinku soupeře, protože se nám rozpadla organizace hry," řekl trenér Le Mans John-David Jackson. Přesto francouzský celek dokázal v úvodu druhé půle odskočit na 10 bodů. Jenže Nymburk zabojoval, výrazně zlepšil obranu, několikrát zastavil útok soupeře, aniž by se dostal ke střele. Šňůrou 11:1 se tak Nymburku povedlo znovu vrátit do hry.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih basketbalového utkání Nymburk - Le Mans

Jenže v úvodu závěrečné čtvrtiny si udělal pátou osobní chybu Ilievski a musel povinně střídat. Navíc šlo o faul při střelbě za tři body, což soupeř potrestal z trestných hodů, utekl na osm bodů a získal zpět sebevědomí. Naopak Nymburku se bez Ilievského rozpadla hra a přestala se dařit střelba. "Podle mě to bylo chybné rozhodnutí sudího. Bez Vlada jsme měli velké problémy. Přestala se nám dařit střelba, několik pokusů nám vypadlo z koše," mrzelo trenéra Nymburku Kestutise Kemzuru.

Přesto se Nymburku v koncovce díky taktice rychlých faulů a velmi dobrého výkonu Radoslava Rančíka povedlo 15 sekund před koncem srovnat na 69:69. Hosté však zvládli poslední útok a střelou vteřinu před koncem vyhráli. "Mohli jsme se rozhodnout zariskovat, poslat je na trestné hody a nechat si poslední útok pro sebe. Rozhodli jsme se pro obranu a bohužel to nevyšlo. Asi to byla chyba," hodnotil Kemzura.

Nymburk - Le Mans 69:71 (17:19, 33:40, 48:49)

Nejlepší střelci: R. Rančík 19, Page 15, Simmons 14, Ilievski a Welsch po 8 - Terry 16, Duggins 13, Batista 11. Rozhodčí: Conde (Šp.), Javor (Slovin.), Tomov (Bulh.). Fauly: 23:24. Trestné hody: 15/12 - 27/20. Trojky: 9:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články