Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nymburk se vrátil na basketbalový trůn, odpor Ústí nad Labem zlomil už v prvním poločase

Basketbalisté Nymburka slaví 19. mistrovský titul. Před domácími fanoušky v pátém utkání finále play-off NBL nedali šanci Ústí nad Labem a zvítězili 81:66. Rozhodl už první poločas, kdy Sluneta dala jen osmnáct bodů a domácí si vypracovali více než třicetibodový náskok. Svěřenci trenéra Francesca Tabelliniho v play-off prohráli jediný zápas a jako první získali nově udílenou trofej Jiřího Zídka staršího.

Basketbalisté Nymburka slaví titul
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Nerodilo se to vůbec lehce. Co se týče zranění, bylo to až šílené. Mám pocit, že kohokoliv jsme přidali do týmu, tak měl nějaké zdravotní trable. Ač to 4:0, 4:0 a 4:1 (v odehraných sériích play-off) tak nevypadá, tak to byla opravdu moc těžká sezona a o to šťastnější jsme," řekl reprezentační křídelník Jaromír Bohačík, který se po třech letech v zahraničí vrátil do Nymburka pro třetí titul.

"Jakmile jsem se dozvěděl, že stará dobrá pilulka půjde ze hry a udělá se krásný pohár, můj jediný cíl byl mít první jméno na něm. To se nám splnilo, tak jsem šťastný," dodal s připomínkou nezvyklé podoby předchozí trofeje.

Ceremoniálu s předáním poháru se zúčastnili i žena legendy Jiřího Zídka staršího, po němž je nová trofej pojmenována, Helena a syn Jiří, první český hráč v NBA.

"Pohár je za prvé moc krásný, jeden z nejhezčích, jaké jsem kdy viděl. Za druhé jeho příběh je naprosto úžasný, jak si tady všichni vážíme legendárního jména Zídek. Jsou to opravdu krásné pocity, které jsme zažívali, bylo to umocněno tím, že George (Jiří Zídek mladší) tady byl na místě," prohlásil Bohačík.

K pohodlnému vítězství Středočechů přispěl 16 body Myles Stephens a o dva body méně zaznamenal Ty Gordon, který byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finálové série. Slunetě nestačilo ani 23 bodů Tye Nicholse.

Nymburk loni neuspěl poprvé od roku 2003, poté co vypadl v semifinále s pozdějšími šampiony z Opavy. Pro Ústí nad Labem byl už postup do finále historickým počinem, severočeský klub dosáhl na první medaili.

Nymburk měl drtivý vstup do utkání, i díky Gordonovým pěti bodům začal šňůrou 9:0. Hosté se poprvé trefili až před vypršením třetí minuty díky Ladislavu Peckovi, který vzápětí přidal další koš, ale dalšími pěti body odpověděl Gordon a zařídil poprvé dvouciferný rozdíl.

Domácí náskok dál navyšovali. Soupeř od šesté do 14. minuty vůbec neskóroval ze hry a pasáž prohrál 3:18. Vedle Gordona se dařilo Stephensovi i kapitánovi Martinu Křížovi.

Ve 20. minutě posunul Nymburk Nakye Sanders už do náskoku o 32 bodů. Vzápětí sice dal první trojku Ústí nad Labem Pecka, ale Nymburk vedl v poločase 49:18.

Obraz hry se nezměnil ani po hlavní přestávce. Hostům se sice povedla pětibodová šňůra, ale nedokázali na ni navázat. Nymburk byl při chuti a devítibodovou šňůrou odskočil už na 72:31.

Hráči Slunety potom dali devět bodů v řadě, střelecky se přece jen chytili a vrátili se do hry. Od konce třetí čtvrtiny natáhli osmnáctibodovou šňůru a zkorigovali na 57:74.

Nichols tři minuty a 13 sekund před koncem přiblížil hosty dokonce na 12 bodů, ale Nymburk drama nepřipustil.

"Říkali jsme si to v šatně. My jsme takto nechtěli končit. My jsme za celou sezonu hráli 61 utkání a v žádném jsme neprohráli víc než o 16 bodů. Asi nám došla energie, asi se projevilo to dlouhé play-off v posledním utkání. Ale jsem hrozně hrdý, jak se tým prezentoval. Ukázalo to i celou tu sezonu, že jsme to nezabalili a z minus 41 jsme to dostali na 12 bodů před koncem," řekl trenér Ústí Jan Šotnar.

Doufal, že šance na konci ještě je. "U tohoto týmu nikdy nevíte. Pokud v něm máte Lamba Autreyho a Tye Nicholse, tak víte, že v útoku můžou někdy zapnout a nikdo to nečeká. To se stalo. Kdybychom to otočili, tak to už by byl asi opravdu zázrak. Jsem na kluky za celou sezonu hrdý," podotkl Šotnar.

Historický úspěch Severočechů se v něm mísil s porážkou. "My jsme do finále nevstupovali jako ten klasický outsider, co hraje proti Nymburku. Chtěli jsme vyhrát a myslím, že jsme to v utkáních ukázali. Kromě dneška jsme v každém zápase sahali po vítězství. Zítra budou naplánované nějaké oslavy. Byla to skvělá sezona. Musí si každý uvědomit, že Ústí má nějaký svůj potenciál, a myslím, že se nám ho letos podařilo přeplnit," řekl Šotnar, který ve Slunetě končí.

"Nechám to na novém působišti, aby to oznámilo. Bude to v české lize. Chtěl bych moc poděkovat Slunetě a těším se na novu výzvu v novém klubu," dodal ústecký kouč.

Finále basketbalové ligy mužů – 5. zápas:

Nymburk – Ústí nad Labem 81:66 (34:15, 49:18, 74:42)
Nejvíce bodů: Stephens 16, Gordon 14, Bell a Kříž po 11 – Nichols 23, Autrey a Pecka po 13. Fauly: 19:18. Trestné hody: 18/15 - 26/16. Trojky: 6:10. Doskoky: 36:38. Konečný stav série 4:1.

Konečné pořadí: 1. Nymburk, 2. Ústí nad Labem, 3. Děčín, 4. Ostrava, 5. Opava, 6. Brno, 7. Pardubice, 8. Olomoucko, 9. USK Praha, 10. Kolín, 11. Písek, 12. Slavia Praha (udržela se v baráži).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články