Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Nymburk se utká s Hapoelem o postup i první místo

Pardubice - Basketbalisty Nymburka čeká zápas roku, v závěrečném duelu skupiny Eurocupu totiž potřebují "doma" v Pardubicích porazit Hapoel Jeruzalém, aby si zajistili účast v osmifinále a zároveň postup z prvního místa. Případná porážka o méně než 17 bodů by jim sice udržela postupovou pozici, ale z druhého místa, což by znamenalo účast v obtížnější osmifinálové skupině. Porážka o 18 a více bodů bude s největší pravděpodobností znamenat konec. Utkání vysílá od 20:25 v přímém přenosu ČT sport a náš web.

Nymburk o šanci mít v posledním utkání klid přišel v minulém duelu s Budivelnikem Kyjev, na Ukrajině prohrál 62:72. Jelikož si ale udržel lepší bilanci ze vzájemných zápasů, má do posledního kola stále nejlepší výchozí pozici. K uhájení prvního místa ve skupině mu stačí jakákoli výhra nad Hapoelem. Pokud by Středočeši prohráli, nesmí to být horší porážka než o 16 bodů. Pak by měl Nymburk stále lepší bilanci než Jeruzalém, jelikož první duel vyhrál 86:69. Při porážce o 17 bodů by měl sice shodnou bilanci ze vzájemných zápasů, ale zároveň o jediný bod lepší celkové skóre.

Z toho vyplývá, že by se Nymburk dostal do vážných problémů s postupem až při porážce o 18 a více bodů. Nastat může i situace, že všechny čtyři týmy ve skupině budou mít po třech výhrách a třech porážkách. A to za předpokladu, že Nymburk prohraje s Hapoelem a Prienai zároveň zvítězí nad Budivelnikem Kyjev. I v tom případě platí, že porážka o 18 a více bodů by Nymburku sebrala postup. Prienai se před českého mistra může dostat za předpokladu, že součet rozdílů ve skóre při její výhře nad Kyjevem a porážce Nymburka s Hapoelem dosáhne 59 bodů.

Generální manažer Rudolf Šimeček o pozdním začátku utkání:

"Omlouváme se všem fanouškům, ale o začátku rozhodlo vedení soutěže a stanovilo ho jednotně pro všechny zápasy z důvodu regulérnosti soutěže. Věříme, že i přes nevhodný čas nás fanoušci přijdou podpořit v rozhodujícím utkání o postup ze skupiny."

Boj o první a druhé místo ve skupině je důležitý kvůli soupeřům pro osmifinále. Je už totiž jasné, že postupující z druhého místa v osmifinálové skupině narazí na silné španělské celky Bilbao a Valencii. Čtvrtým účastníkem bude buď Le Mans, nebo VEF Riga, tedy soupeř, který v této sezoně už Nymburk na jeho hřišti porazil ve VTB lize. Naopak celek z prvního místa půjde do skupiny, kde je zatím jistý jen vítěz skupiny C Triumph Ljubercy. Ze skupiny B tam přibude Budučnost Podgorica nebo Academic Sofia a ze skupiny D Banvit nebo Würzburg. Přičemž nad Sofií a Banvitem Nymburk v minulé sezoně vyhrál.

Nymburk vstupuje do utkání s tím, že na mezinárodní scéně prohrál dva z posledních tří duelů. Navíc v nohách bude mít pondělní duel VTB ligy s Krasnojarskem, nad kterým sice zvítězil 69:61, ale s výkonem trenér Ronen Ginzburg spokojen nebyl. "Před sezonou jsme věděli, že budeme mít velké množství zápasů a že to bude trochu nahoru a dolů. Teď jsme bohužel trochu dole a já doufám, že do středečního zápasu se to otočí," řekl izraelský kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články