Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Nymburk se střetne s velkoklubem CSKA v pražské O2 areně

Praha - Praha bude hostit v neděli basketbalového giganta. Do O2 areny dorazí nejbohatší klub Evropy CSKA Moskva, který se ve VTB lize utká s Nymburkem. Ruský tým se bude chtít pomstít za loňskou senzační porážku 60:79 a zřejmě nasadí všechny své hvězdy.

Na loňský duel s Nymburkem v Pardubicích CSKA některé opory nevzal. Po nezvládnutém druhém poločasu si připsal jednu ze dvou porážek v celé sezoně VTB ligy, kterou zakončil ziskem titulu. Zároveň šlo o největší porážku CSKA v historii soutěže. V podzimním duelu v Moskvě kladl Nymburk velký odpor a prohrál 75:84 až po mohutném náporu domácích v poslední čtvrtině. I proto by tentokrát nemělo CSKA české šampiony podcenit.

Celý kádr by měl dorazit i proto, že hned z Prahy klub zamíří na duel Evropské ligy do Málagy. Mezi hlavní opory CSKA patří pivoti se zkušenostmi z NBA Nenad Krstič a Viktor Chrjapa, rozehrávač Miloš Teodosič a Američan se 140 zápasy v NBA Sonny Weems, který je v průměru se 14 body nejlepším střelcem týmu. Na soupisce je i jeden z nejlepších basketbalistů Evropy uplynulé dekády Řek Theodoros Papalukas.

Je nám líto, video expirovalo.
Hráči CSKA trénovali v Praze

Nymburk sice už přišel o šanci na postup, proti CSKA však má kromě prestiže stále o co hrát. Potřebuje se udržet do osmého místa ve skupině kvůli finanční odměně. Rád by se dostal na sedmou pozici před Jenisej Krasnojarsk, aby tak alespoň zopakoval umístění z minulé sezony. Pro CSKA bude nedělní zápas o to zajímavější, že se vrací do haly, kde v roce 2006 zaznamenal jeden ze svých největších úspěchů. Tehdy ještě v Sazka Areně porazil ve finále Evropské ligy obhájce titulu Maccabi Tel Aviv 73:69 a získal svůj pátý titul v soutěži. O dva roky později přidal šestý.

Společně s šesti druhými místy je druhým nejúspěšnějším celkem Euroligy po Realu Madrid, který má ještě o dvě prvenství více. Za Realem je na druhém místě i v aktuálním evropském žebříčku. O tom, že do Prahy zavítá opravdu silný klub, svědčí i rozpočet CSKA ve výši 45 milionů eur (asi 1,15 miliardy korun). "To je suma, ze které by město Nymburk žilo téměř čtyři roky," píše nymburský klub na svém webu. CSKA má i vlastní letadlo Boeing 737 v luxusní úpravě pro pohodlí hráčů. Podmínkami se tak může téměř rovnat klubům v NBA. Utkání začíná v neděli v 17:00.

Předzápas od 13:45 obstará česká reprezentace do 19 let, která se v rámci přípravy na červnový světový šampionát utká s juniory CSKA. Nymburští doufají, že by mohli mít podporu až sedmi tisíc lidí, jelikož kapacita haly byla pro utkání omezená jen na spodní sektory. "Zatím je vyprodána půlka haly, takže vstupenky jsou stále k dostání do všech sektorů," řekl mluvčí klubu Ondřej Šimeček. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články