Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Nymburk se o Euroligu utká s Banvitem

Barcelona - První překážkou basketbalistů Nymburka v cestě do Evropské ligy bude semifinalista turecké ligy Banvit. V případě postupu je čeká vítěz duelu Chimki Moskva - Zhořelec. Do případného finálového boje by Nymburk šel s nejlepším týmem z dvojic Alba Berlin - VEF Rifa a Spirou Charleroi - BC Doněck. Rozhodl o tom dnešní los v Barceloně.

O nejprestižnější soutěž v Evropě se uchází 16 celků, místo je jen pro dva z nich. Všechny celky jsou rozdělené do dvou skupin po osmi, v nichž se hraje vyřazovacím způsobem. O postupujících se rozhodne na finálovém turnaji na konci září, o místě konání turnaje se teprve rozhodne.

Nymburk se o Evropskou ligu uchází podruhé. V minulém roce vypadl už v 1. předkole s pozdějším postupujícím z Charleroi. Loni do hlavní soutěže prošlo i Chimki, tedy oba celky, které má letos Nymburk v pavouku. Nejprve však musí Nymburk zvládnout duel s Banvitem, který je typickým příkladem progresivity tureckého basketbalu. Do nejvyšší soutěže postoupil teprve v roce 2004, nyní už ale patří ke špičce. V týmu má například rozehrávače Juana Dixona, který má na kontě 436 zápasů NBA za Washington, Portland, Toronto a Detroit.

"Těžký soupeř, ale šanci máme," zní z Nymburku

"Jedno utkání může všechno rozhodnout. Doma nesmíme prohrát, jestli chceme mít v Turecku šanci," řekl nymburský manažer pro mezinárodní soutěže Ondřej Šimeček na webu Euroligy. "Banvit bude těžký soupeř, ale my ho musíme porazit. Víme, že máme šanci. Když jsme začali hrát Evropský pohár, zahájili jsme budování silné organizace, která jednou bude hrát Evropskou ligu. A chceme se tam dostat už letos, i když víme, že to nebude jednoduché," dodal.

Své soupeře ve Vyzývacím poháru znají i Pardubice, které se ve skupině utkají s čtvrtým celkem ukrajinské ligy Hoverlou, čtvrtfinalistou francouzské ligy Chorla Roanne a týmem, který se neprobojuje do Evropského poháru. Los rozhodl o tom, že tímto soupeřem se stane buď český finalista Prostějov, nebo jednadvacetinásobný bulharský mistr PBC Lukoil Academic Sofia. V jedné skupině se tak mohou potkat dva české celky, Prostějov by však měl být v souboji se Sofií favoritem. První utkání se hraje 27. září v Bulharsku, odveta 4. října v Prostějově.

Los Evropské ligy basketbalistů

Kvalifikace:

Skupina A: Lyon - Gravelines, PAOK Soluň - Galatasaray, Lietuvos Rytas - Budučnost, Cibona Záhřeb - Cholet Basket.

Skupina B: Alba Berlín - VEF Riga, Belgacom Spirou Basket - BC Doněck, Chimki Moskva - Zhořelec, Nymburk - Banvit.

Základní skupiny:

Skupina A: Olympiakos Pireus, Caja Laboral, Fenerbahce, Bilbao, NGC Cantú, Nancy.

Skupina B: Panathinaikos, CSKA Moskva, Unicaja Málaga, Žalgiris Kaunas, Bamberg, KK Záhřeb.

Skupina C: Real Madrid, Maccabi Tel Aviv, Partizan Bělehrad, Efes Pilsen Istanbul, AJ Milán, kvalifikant A.

Skupina D: Barcelona, Montepaschi Siena, Kazaň, Gdyně, Olimpija Lublaň, kvalifikant B.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články