Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nymburk se chystá na generační obměnu, přijít by měli mladí Češi

Nymburk - Basketbalisty Nymburku pravděpodobně čeká v létě výraznější obměna kádru. Vedení úřadujícího devítinásobného šampiona jedná s hráči a řeší, zda provede generační obměnu najednou, či postupně. V týmu by měl skončit Američan Chester Simmons, který chtěl odejít už v průběhu sezony, a také Brit Mike Lenzly. "Myslím, že změn bude poměrně dost. Čeká nás určitá generační výměna, kterou nemůžeme oddalovat. Je jen otázka, zda to řešit radikálním řezem, nebo postupně," řekl generální manažer Rudolf Šimeček.

Zůstávají Radek Nečas, který prodloužil smlouvu do roku 2014, a Adrian Abrams. Přijde pivot Pavel Houška z Děčína. "Hledali jsme typ českého hráče, který by mohl zesílit hru v podkošovém prostoru. Je pohyblivý, má kvalitní střelbu ze střední vzdálenosti, který je schopný bránit těžší a vyšší pivoty a má potřebné lidské faktory. Do tohoto rámce se nám nejvíce hodil právě Pavel Houška," uvedl sportovní manažer Nymburka Michal Ježdík.

Šimeček hledá řešení, jak omladit kádr a zároveň udržet výkonnost týmu na stejné úrovni. "Chceme sestavit tým, který bude změnami v kádru co nejméně poznamenán, přesto ke změnám musí dojít. Jestli máme letos možnost získat některé zajímavé mladé české hráče, musíme si dobře rozmyslet, zda je pro nás lepší je s určitým rizikem vzít hned teď. Jenže jestli budeme čekat, už tady za rok nemusí být nebo budou mít v domácích klubech dlouhodobé smlouvy," uvedl Šimeček.

Zatím nechce prozrazovat konkrétní jména. Spekuluje se však, že z Děčína by vedle Houšky měl přijít také Tomáš Pomikálek. Klub naopak zřejmě opustí Simmons a Lenzly. "Mike v Nymburce odsloužil tři roky a v mnoha zápasech nám hodně pomohl, ale v příští sezoně pokračovat i z vlastní vůle nebude. Ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy," dodal Šimeček. U zahraničních posil bude záležet na tom, kolik se vedení podaří získat peněz. "Není tajemstvím, že máme rozpočet maximálně kolem 2,5 milionu eur (asi 65 milionů korun), z toho je polovina na platy hráčů," řekl Šimeček.

"Registrujeme zvýšený zájem agentů a hráčů o angažmá v Nymburce. Zájem měl třeba Řek Lukas Mavrokefalidis, který má český pas. Jenže ten má v Petrohradu plat 750 tisíc eur ročně, a to my máme pomalu na všechny hráče." I proto zřejmě bude Nymburk čekat, jak se bude trh s volnými hráči vyvíjet. "Zkušenost velí, abychom nic neuspěchali a počkali si na 'velké ryby', které nebudou mít podepsáno a v srpnu a září na ně dolehne tlak a budou přístupnější našim finančním návrhům," dodal Šimeček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články