Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nymburk s novými cizinci i hlavním koučem. Palyza chce navázat na úspěchy v domácí i zahraniční lize

Středečním zápasem mezi domácím Olomouckem a staronováčkem soutěže Jindřichovým Hradcem startuje nejvyšší mužská basketbalová liga. Dřívější opora z Olomoucka Lukáš Palyza si od další sezony v dresu Nymburku slibuje vylepšení dosavadních výsledků v Lize mistrů. Jednatřicetiletý český reprezentant zároveň doufá v úspěšný boj Česka při kvalifikaci na mistrovství světa konané v roce 2023. 

V létě si křídelník basketbalistů Nymburka Lukáš Palyza moc volna neužil, protože se s českou reprezentací dostal až na vysněné olympijské hry v Tokiu, přesto je už natěšený na start další nabité sezony. Jednatřicetiletá loňská posila suveréna domácí scény z Olomoucka doufá, že Nymburk v ní po dvou účastech ve čtvrtfinále Ligy mistrů naplní cíle a také že bude s reprezentací před mistrovstvím Evropy v Praze v září příštího roku ve čtyřech kvalifikačních oknech úspěšně bojovat o světový šampionát v roce 2023.

"Moc volna nebylo, protože léto bylo extrémně dlouhé. Já osobně jsem měl nějakých deset dní volna, ale na sezonu se těším. V Nymburce bylo hodně změn, spousta práce nás čeká, abychom zase naplnili všechna očekávání. Jednoduché to asi nebude, minulá úspěšná sezona už je pryč a máme před sebou nové cíle, které nejsou nijak menší než ty předchozí," řekl Palyza.

Nymburk převzal po odchodu kouče Orena Amiela do Hapoelu Jeruzalém jeho dosavadní asistent Aleksander Sekulič, který dosáhl se slovinskou reprezentací na 4. místo na olympiádě. V týmu z cizinců zůstal jen Jerrick Harding a opustili jej další Američané Hayden Dalton, Omar Prewitt, Stephen Zimmerman a Belgičan Retin Obasohan. Posilami jsou Američané Sterling Gibbs, Demetre Rivers a Australan Gorjok Gak.

"Každý hlavní trenér má nějakou svoji představu, jak se basket bude hrát. Nymburk jako tým má samozřejmě nějakou dlouhodobou identitu, ze které se upouštět nebude, ale třeba 15 nebo 20 procent má trenér Sekulič představu trošku jinak, než měl trenér Amiel. Máme tři nové cizince, tým je poskládaný trošku jinak a změní se minutáž a zodpovědnost některých hráčů," prohlásil Palyza.

Zahraniční posily do týmu podle něj opět dobře zapadly. "Musím říct, že všichni kluci jsou takoví lehčí introverti, kteří pracují extrémně dobře na tréninku, poslouchají trenéra, snaží se plnit pokyny a za mě naprosto super v kabině. Minulý rok tak bylo možná více veselo, víc vtípků až konfrontačních mezi jednotlivými hráči, ale to samozřejmě chce čas. Jsme jen měsíc v přípravě, až se poznáme ještě lépe, tak zdravé popichování zase začne," uvedl.

Přeje si, aby už v této sezoně nenastalo žádné přerušení programu kvůli koronaviru a ani nechyběli diváci v halách. "Bylo by to fajn, protože už jsou to vlastně dvě sezony, které jsou extrémně poznamenané tou situací. Sice jsme profesionálové, kteří se umí přizpůsobit dané situaci, ale každému se hraje lépe v zaplněných halách třeba s podporou domácího publika nebo i v některých vyhlášených basketbalových baštách, kde je sice publikum proti vám, ale také vás to vyhecuje k lepšímu výkonu," podotkl Palyza.

Kvalifikace na MS

Reprezentaci čekají v kvalifikaci MS na konci listopadu duely v Bosně a Hercegovině a doma s Litvou, na konci února venku a doma s Bulharskem a na začátku července s Bosnou a Hercegovinou a v Litvě. V případě postupu z 1. fáze pak i na konci srpna další dva duely.

"Program bude velmi náročný. Generace kolem Tomáše Satoranského a Honzy Veselého je momentálně velmi úspěšná a na olympiádě bylo z každého cítit, že to není konec a jsou další vrcholné akce, na které by bylo úžasné se dostat. Dokud tam vítězná vlna a mentalita je, tak by bylo škoda to zahodit a nebojovat dál. Bůh ví, kdy zase přijde něco tak úspěšného jako teď, když budeme moci bojovat o mistrovství světa a olympiády, což je na naše basketbalové prostředí absolutně výjimečné," řekl Palyza.

Během minulé sezony stihl společně se spoluhráčem Vojtěchem Hrubanem i reprezentační rozehrávačkou Lenkou Bartákovou dálkově absolvovat studijní program Evropské basketbalové federace FIBA Europe TIME-OUT 2.0. "Doufám, že zdraví nám umožní ještě hrát na této úrovni pár let a že ještě nebudeme muset řešit, co dál. Teď ještě představu nemám. Člověk si toho může malovat spoustu, ale pak ho to stejně zavede někam jinam. Vždy záleží na příležitostech. Ale toto byla zajímavá možnost, jak si rozšířit obzory," dodal Palyza.

1. kolo Kooperativa NBL mužů:

17.9. 17:00 BK REDSTONE Olomoucko - GBA Fio banka Jindřichův Hradec

18.9. 17:45 GEOSAN Kolín - ERA Basketbal Nymburk

18.9. 18:00 ARMEX Děčín - NH Ostrava

19.9. 18:00 Ústí nad Labem - Královští Sokoli

6.10. 18:00 Basket Brno - USK Praha

BK JIP Pardubice - BK Opava (odsunuto)

mmm

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články