Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nymburk přes pomalý rozjezd porazil Oldenburg

Praha – Basketbalisté Nymburku v Evropském poháru zvítězili doma nad Oldenburgem 77:71. Po úvodní těsné prohře v Nancy si připsali první vítězství. Vůbec se jim přitom nepovedl začátek zápasu a prohrávali až o 17 bodů, ale zlepšeným výkonem dokázali zápas otočit.

Utkání Nymburk - Oldenburg
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Byla to důležitá výhra. Potřebujeme si držet domácí neporazitelnost, abychom mohli myslet na postup. Navíc to, že jsme se vyhrabali z takového stavu, by nám mohlo dodat energii do dalších zápasů," řekl nymburský pivot Petr Benda, s 15 body nejlepší střelec týmu.

Oldenburg do pražské Tipsport Areny musel kvůli stávce v letecké dopravě cestovat z Německa autobusem, ale na výkonu bundesligového semifinalisty nebyla 600 kilometrů dlouhá cesta znát. Soupeře byla plná palubovka a velmi dobrou obranou se mu dařilo zastavit silný útok Nymburku.

Český mistr se trápil, nedařily se mu clony a hráči se často museli nutit do těžkých střel. Když se k tomu přidaly i zbytečné chyby, získal Oldenburg už v první čtvrtině náskok 10 bodů. Do druhé čtvrtiny navíc vstoupil šňůrou 7:0 a bylo to už o sedmnáct.

Je nám líto, video expirovalo.
Nymburk zvítězil nad Oldenburgem v Eurocupu

"Začátek byl opravdu strašlivý. Nedělali jsme nic z toho, co jsme si řekli před zápasem. Vypadalo to, že jsme autobusem deset hodin cestovali my a ne Oldenburg," připustil na domácí trenér Kestutis Kemzura.

Změna obrany pomohla

Na vývoj zareagoval nasazením vysunuté zónové obrany, se kterou si Oldenburg nevěděl rady, přestal se trefovat z dálky a Nymburk to využil. Ještě do poločasu snížil na tříbodový rozdíl zejména zásluhou Pavla Houšky a Tre Simmonse. "Museli jsme něco změnit. Nasazení zóny jsem měl v hlavě už před zápasem, protože proti nim dlouho zónu nikdo nehrál, tak jsem věřil, že by mohla fungovat. A zafungovala opravdu dobře," těšilo Kemzuru.

Rozhodnutí přejít na zónovou obranu chválil i Benda. "To byl hlavní důvod našeho obratu. Soupeř se pak neprosazoval z nájezdů a jejich střelba z dálky taky nebyla taková jako na začátku. Pokud bychom to nezměnili, tak jsme taky mohli prohrát o 30 bodů," řekl reprezentační pivot. "Ještě že ten výpadek byl hned na začátku a měli jsme čas na obrat a na to se vytasit s naším trumfem v podobě zóny," dodal.

Ve třetí části se navíc chytil Darius Washington, který dostal Nymburk do vedení. Rozjetí domácí pak mohli soupeře definitivně zlomit, ale nevyužili několik dobrých pozic ke skórování, odskočili proto maximálně na osm bodů.

Soupeř tak zlobil až do úplného závěru, ale Nymburk udržel těsné vedení, v rozhodující fázi domácí podržel zejména Petr Benda. Ten se pak dvě minuty před koncem vyfauloval, ale Nymburk už výhru udržel.

"Nymburk vyhrál zaslouženě," uznal kouč Oldenburgu Sebastian Machowski. "My měli skvělý start, ale nebyli jsme schopni udržet velké nasazení v obraně déle než 15 minut. Nymburk pak začal bránit kombinovaně, nám to dělalo problémy a domácí se chytli. My už je pak nedokázali zastavit," dodal.

Nymburk - Oldenburg 77:71 (10:20, 32:35, 58:53)

Nejvíce bodů: Benda 15, Washington 14, Houška a Simmons po 13, Rančík 11 - Paulding 18, Chubb 14, Kramer 9. Fauly: 18:19. Trestné hody: 16/9 - 13/9. Trojky: 6:8. Doskoky: 37:31.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy