Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Nymburk podlehl Petrohradu i v odvetě, Final Four si nezahraje

Petrohrad - Basketbalisté Nymburku si premiérovou účast ve Final Four Evropského poháru ULEB nevybojovali. Po úvodní porážce 64:68 prohráli se Spartakem Petrohrad také čtvrtfinálovou odvetu v Rusku 71:86. Doplatili především na přesnou střelbu soupeře za tři body, když ruský favorit vstřelil 14 trojkových košů z 29 pokusů, což je druhá nejlepší bilance v historii čtvrtfinálových bojů Eurocupu. Více dala jen v roce 2003 Valencie (18).

 

Také Nymburku se střelba z dálky dařila a dvěma rychlými trojkami Chestera Simmonse a uzdraveného Pavla Pumprly smazal manko z prvního duelu už po dvou minutách. Jenže Petrohrad to neznervóznělo a odpověděl dvěma trojkami v podání Lichoděje. Navíc se střelecky chytil Halperin, který dal 10 z úvodních 18 bodů ruského celku.

Český mistr už v první čtvrtině nabral pětibodovou ztrátu, kterou musel dotahovat. Starali se o to zejména LaMayne Wilson a Pumprla, na kterém nebylo znát, že si v úvodním duelu poranil kotník. Dnes se navíc nezvykle prosazoval při střelbě z dálky a už za první půlku trefil tři trojky. Petrohrad však nedával hostům šanci a v 16. minutě odskočil už na rozdíl devíti bodů (38:29).

Nymburku se znovu nedařilo dostávat přes aktivní obranu domácích míč na pivoty, navíc v obraně si i ve druhé půli neuměl poradit se střelbou domácích z dálky. Ve 23. minutě tak prohrával o 10 bodů. Pak sice zavelel Simmons a pěti rychlými body snížil, ale Petrohrad už nedovolil hostům vrátit se do zápasu. Neustále si držel dvouciferný náskok a v poklidu směřoval za postupem.

"Petrohrad byl na nás dobře připravený. Navíc se nám nedařilo bránit jejich střelbu z dálky. Když nám ve třetí čtvrtce výrazněji odskočili, tak už nebyla šance na zvrat," přiznal Pumprla. "Není moc obvyklé, aby v utkání padlo 24 trojek. Bylo to ale tím, že si oba týmy dávaly pozor na prostory kolem koše a vznikaly pozice pro střelbu z dálky. Navíc atmosféra v hale hráčům pomáhala k tomu, že střelbu proměňovali," dodal.

V poslední části především zásluhou rozehrávače Stelniekse, který v útoku zastoupil nepříliš výrazného Beverleyho, utekl Petrohrad už na 17 bodů a zápas se pak už spíše dohrával. Nymburk se ještě snažil s výsledkem něco udělat, ale proti v pohodě hrajícím domácím neměl šanci. Nejlepší český tým ztratil šanci zajistit si účast v Evropské lize, kam postoupí vítěz Eurocupu. I tak vyrovnal největší úspěch klubu z předminulé sezony, kdy Nymburk nestačil ve čtvrtfinále na Bilbao.

"Chtěli jsme do Final Four, ale musíme být pyšní, že jsme v Eurocupu hráli až do konce března. Spolu s předloňskou sezonou byl tenhle ročník z naší strany vůbec nejlepší. S duely s Bilbaem se to těžko srovnává, protože do téhle série jsme vstupovali trochu unavení. Možná s menším počtem zápasů v dosavadním průběhu sezony bychom postoupili," citoval trenéra Nymburku Ronena Ginzburga server basketmag.cz. "Třeba Pumprla se Simmonsem poslední dva týdny téměř netrénovali. Byl zázrak, že vůbec hráli," dodal izraelský kouč.

Spartak Petrohrad - ČEZ Nymburk 86:71 (21:18, 44:39, 70:56)

Nejvíce bodů: Halperin a Strelnieks po 19, Lichoděj 11 - Simmons 22, Pumprla 17, Wilson 15. Rozhodčí: Radovič (Chorv.), Chiari (It.), Vojinovič (Černá Hora). Fauly: 27:15. Trestné hody: 8/6 - 22/19. Trojky: 14:10. Diváci: 2700. První zápas: 68:64, postoupil Petrohrad.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články