Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nymburk po výhře nad Gran Canarií drží šanci na postup

Pardubice - Basketbalisté Nymburka ve čtvrtém utkání osmifinálové skupiny Evropského poháru ULEB porazili španělskou Gran Canarii 79:71 po prodloužení. Středočeši v pardubické ČEZ Areně oplatili soupeři dva týdny starou prohru o 15 bodů a před více než sedmi tisícovkami diváků získali velmi cenný skalp soupeře z nejlepší evropské soutěže. Dvě utkání před koncem skupiny drží čeští šampioni stále naději na postup mezi nejlepších osm celků soutěže.

Příští úterý Nymburk nastoupí na hřišti vedoucí Crvené Zvezdy Bělehrad, která dnes překvapivě podlehla Türku Telekom Ankara 76:78. Po čtyřech zápasech dál vede srbský tým s bilancí tří výher a jedné prohry. Nymburk a Gran Canaria mají dvě výhry a porážky, Ankara vyhrála jednou a třikrát odešla poražena.

Nymburští hráči věděli, že by pro ně další domácí nezdar po úvodní prohře s Bělehradem v osmifinálové skupině mohl mít fatální následky. A když Španělé v 11. minutě vedli 27:19, byli domácí téměř na odpis. Měli problém dostat se přes výtečnou obranu týmu z nejlepší evropské soutěže a sami stěží pokrývali střely z dálky. Gran Canaria jen během prvních jedenácti minut srazila sebevědomí Nymburka hned šesti trojkami.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání ČEZ Nymburk - Gran Canaria

Od druhé čtvrtiny se ale domácí výrazně zvedli, zlepšili práci v defenzivně, nutili soupeře k mnoha ztrátám a sehráli jednu z nejlepších pasáží letošní sezony. Rychle smazali osmibodovou ztrátu a málo vídanou šňůrou 17 bodů šli do trháku - i díky trojkám střídajícího kapitána Sokolovského. Hluchý úsek se ale nevyhnul po poločase ani Nymburku, který jakoby nechtěně nechal vzpomenout na úvodní domácí nezdar s Bělehradem, kdy během třetí a čtvrté čtvrtiny nastřílel pouhých 19 bodů a ztratil dobře rozehraný zápas.

Prodloužení už patřilo domácím

Nymburk se ale nepoložil tak jako s Bělehradem, byť ještě necelé čtyři minuty před koncem na zkušeného soupeře ztrácel šest bodů. Závěrečnému náporu Nymburka hosté čelit nedokázali, Sokolovský s Bendou a Lenzlym se postarali o obrat. V poslední minutě normální hrací doby měl Benda dvakrát na dosah vítězný koš, ale v obou případech minul a neodvrátil prodloužení. V něm Nymburk jasně vládl: znovu vytasil skvělou obranu, soupeři dovolil zaznamenat pouhé dva body a mohl slavit cenný triumf.

ČEZ Nymburk - Gran Canaria 79:71 po prodl. (17:24, 41:34, 55:55, 69:69)

Nejvíce bodů: Lee 19, Sokolovský 17, Benda a Lenzly 13, Lewis 10 - Carroll 21, Savane 15, Bellas 10. Rozhodčí: Muhvič (Chorv.), Maričič (Srb.), Sharro (Švéd.). Trestné hody: 16/14 - 23/14. Fauly: 21:20. Trojky: 9:9. Diváci: 7280.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články