Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nymburk po dramatu zdolal Zhořelec a slaví druhé vítězství

Praha - Čtyřiačtyřicet vteřin před koncem ještě prohrávali, nakonec však basketbalisté Nymburka ve VTB lize znovu slaví. Český mistr díky závěrečné sérii Simmonse porazil v Praze polského vicemistra Turów Zhořelec těsně 77:73 a ve třetím utkání si připsal druhé vítězství. Velkou zásluhu na něm mají i Radoslav Rančík, autor 20 bodů, a Vojtěch Hruban, který si na své konto připsal bodů šestnáct.

Thomas Massamba z Nymburka
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Hlavně bych chtěl vyzvednout Vojtu, který dnes zahrál velmi dobře a dal do zápasu hodně energie," chválil spoluhráče Rančík. "Vojta nehrál velmi důležitou roli jen v tomto utkání, ale v celém týmu. Je pro nás jedním z klíčových hráčů," dodal trenér Kestutis Kemzura.

Nymburk měl od začátku mírně navrch a dařilo se mu zásobovat míči podkošové hráče. Jenže v obraně měli domácí problémy, hlavně na doskoku, dobré výkony Radoslava Rančíka a Hrubana však držely Nymburk ve vedení. V polovině utkání se ale domácím přestala dařit střelba a Zhořelec toho využil k otočení skóre; v poslední vteřině poločasu vstřelil trojku Kulig. "Místo toho, abychom v poločase vedli o osm bodů, tak jsme udělali několik špatných rozhodnutí, nebyli jsme koncentrovaní a dovolili jsme soupeři jít do vedení," mrzelo Kemzuru. "Navíc se nám to nestalo poprvé," dodal.

Ve třetí čtvrtině dokonce hosté vedli o sedm bodů, ale pak Nymburk zlepšil obranu, zrychlil hru a předvedl šňůru 11:0. V tu chvíli se zdálo, že mají domácí zápas pod kontrolou, ale soupeř se odmítal vzdát a držel skóre nadále vyrovnané.

Nymburku v poslední čtvrtině pomohly dva snadné koše po protiútocích Reynoldse, americký rozehrávač se však při druhém zranil a musel odstoupit. "Měl naražený sval a věděl, že by nám nemohl pomoct na sto procent, proto jsem se rozhodl poslat na rozehrávku Jirku Welsche, abychom měli výškovou převahu," řekl Kemzura.

Hosté se sice 44 vteřin před koncem ujali jednobodového vedení trojkou Prince, ale koncovka patřila domácímu Simmonsovi. Nejprve nájezdem vrátil Nymburku vedení, vzápětí se spoluhráči pomohl ubránit výhoz soupeře z autu. Z trestných hodů pak zvýšil vedení, a když hosté znovu chybovali při výhozu z autu, Nymburk už výhru nepustil. "Obrana na konci byla vynikající. To byl klíč k úspěchu. Bratr přinesl agresivitu pod koš a všichni do toho dali hodně energie, abychom to urvali," hodnotil Rančík.

Trenér Kemzura však i přes vítězství nebyl spokojený s výkonem. "Výsledek je potěšující, ale výkon nebyl podle našich představ. Střídali jsme dobré momenty se špatnými. Jsme velký tým a nemůžeme si dovolit podávat tak nekonzistentní výkony," kritizoval litevský kouč. "Stále máme na čem pracovat, ale věřím, že až se ustálí sestava a zažehnáme zdravotní problémy, půjdou naše výkony nahoru," dodal.

Nymburk - Zhořelec 77:73 (20:18, 39:41, 56:56)

Nejvíce bodů: Rančík 20, Hruban 16, Simmons 14, Reynolds 11 - Dylewicz 17, Taylor 16, Kulig a Žigeranovič po 10. Fauly: 22:25. Trestné hody: 25/18 - 27/18. Trojky: 3:5

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články