Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nymburk nezvládl závěr duelu s Rigou a k postupu má daleko

Pardubice - Basketbalisté Nymburka v osmifinálové skupině Evropského poháru prohráli s VEF Riga 80:85 a pravděpodobně si tím zmařili šanci na postup do čtvrtfinále. Pokud ji chtějí oživit, musejí za týden vyhrát v Rize a následně doma udolat Bilbao. Prohra je může mrzet o to více, že v průběhu zápasu dvakrát vedli o 15 bodů.

Utkání Nymburk - Riga
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Je to největší zklamání za moji kariéru v Nymburce, protože 36 minut jsme hráli skvělý basketbal proti velmi silnému týmu, který patří mezi nejlepší v Eurocupu. Jenže v posledních čtyřech minutách jsme udělali snad všechny chyby, které jsme mohli, a tvrdě jsme za to zaplatili," řekl trenér Ronen Ginzburg. "Situace ve skupině není dobrá, ale v basketbalu je možné všechno," dodal.

Hráči Nymburka, motivovaní předchozím nepovedeným výkonem ve VTB lize, začali hodně zostra. Hned v první minutě dali dvě trojky a rychle získali šestibodový náskok. Navíc předváděli velmi dobrou obranu a dařilo se jim eliminovat ze hry lídra Rigy a jednoho z nejlepších hráčů v celé soutěži Rowlanda. Ten dal první koš až v závěru první půle a celkem osmi body výrazně zaostal za svým průměrem.

Riga se přesto dokázala prosazovat, zejména díky velmi dobrým clonám. Od druhé čtvrtiny však Nymburk zlepšil přebírání v obraně a výsledkem byl únik až na rozdíl 15 bodů. Starali se o to zejména mladíci Hruban s Pomikálkem, kteří zařídili polovinu bodů domácích v první dvacetiminutovce a navíc zářili i v obraně.

Riga se vzchopila a snížila na poločasových osm bodů, jenže domácím vyšel vstup do druhé půle a šňůrou sedmi bodů získali zpět náskok 15 bodů. Ani to však nebyl rozhodující moment utkání, jelikož lotyšský celek tři minuty nedovolil domácím skórovat a šňůrou 12:2 se vrátil do hry.

Nymburk si pak neustále udržoval nadějný náskok, ale dvě minuty před koncem čtyři slepené trojky soupeře znamenaly obrat na 73:76 a závěrečné drama s neúspěšným koncem pro domácí. Welsch sice ještě trojkou 23 vteřin před koncem vykřesal naději a snížil na 78:79, ale Riga už výhru udržela.

ČEZ Basketball Nymburk - VEF Riga 80:85 (25:19, 42:34, 59:54)Nejvíce bodů: Rančík 18, Hruban 14, Pomikálek 11, Welsch 10 - Janičenoks 16, Kavaliauskas 15, Beržins 14, Zavackas 13. Fauly: 23:22. Trestné hody: 26/19 - 23/20. Trojky: 7:9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články