Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Nymburk do Euroligy opět neprošel

Desio (Itálie) - Basketbalistům Nymburka ani třetí pokus probojovat se do Evropské ligy nevyšel. V semifinále kvalifikačního turnaje o nejprestižnější evropskou soutěž prohráli s italským celkem Cantú 83:89. Znovu se tak představí v Evropském poháru, kde budou obhajovat čtvrtfinálovou účast.

Nymburk měl v úvodu problém prosadit se přes velmi dobrou obranu Cantú a musel se nutit do nepřipravených střel. Třetí tým poslední sezony italské ligy a loňský účastník Euroligy se tak brzy ujal vedení 18:10. Pak však začal úřadovat nymburský rozehrávač Taylor, který nejprve povedenou individuální akcí zakončenou smečí nabudil spoluhráče a poté je vedl k vyrovnání. Jenže Cantú se znovu povedlo odskočit na 28:19.

Trenér Ronen Ginzburg si vzal oddechový čas a nabádal své svěřence, aby nepřestávali věřit. A ti ho poslechli. Taylor vedl další stíhací jízdu a Nymburk šňůrou 12:0 skóre otočil. Postupně se navíc k Taylorovi přidal i druhý Američan na rozehrávce českého mistra Abrams, který střelecky táhl Nymburk v závěru první půle. Výsledkem bylo poločasové jednobodové vedení.

Vyrovnaně se hrálo až do závěru třetí čtvrtiny, kdy se Nymburku přestalo dařit v útoku, zatímco Cantú proměňovalo téměř každý útok. Po šňůře 13:0 uteklo na sedmnáctibodový rozdíl a výhru už si nenechalo vzít. A to i přesto, že se Nymburk snažil vrátit do hry. Především mladí Češi Palyza a Hruban a pivot Naymick se ukazovali v dobrém světle, ale Cantú si náskok zkušeně hlídalo. V závěru si za něj zahrál i český reprezentant Jakub Kudláček.

"Cantú si zasloužilo vyhrát, protože předvádělo lepší hru. A to v obraně i útoku. Naše obrana byla bohužel chvílemi hodně prostupná," hodnotil utkání pivot Petr Benda. "Nakonec můžeme být rádi, že z toho nebyl debakl, protože to v jednu chvíli bylo už o dvacet. V závěru jsme ale ještě zabrali a znovu předváděli basket, který chceme hrát," dodal.

Benda: Výkony nebyly špatné

Přestože se Nymburku nepovedlo postoupit, nevěší hlavy. Podle Bendy předvedl v kvalifikaci kvalitní výkony, od kterých se může odpíchnout pro zbytek sezony. "Jsme stále na začátku sezony a po velké přestavbě kádru. V přípravě to trochu skřípalo, ale tady jsme ukázali poměrně dobré výkony. Máme se od čeho odpíchnout do Eurocupu a VTB ligy. Pokud budeme předvádět podobný basket, tak bychom mohli být minimálně stejně silní jako v minulé sezoně," řekl Benda.

Celkově má z "nového" Nymburku dobrý pocit. Těší ho, že se střelecky daří také posilám. "Potřebovali jsme zacelit mezeru po Tre Simmonsovi, proto bylo třeba přivést dobré střelce. Obrana se dá naučit, ale s ofenzivní hrou už je to těžší. Teď je ještě třeba zapracovat na týmové obraně," míní Benda.

Italský klub bude o jedinou vstupenku do Evropské ligy bojovat v pátek proti Le Mans, které zdolalo Kazaň po náporu v závěrečné čtvrtině 86:78.

Nymburk - Cantú 83:89 (17:23, 44:43, 57:68)

Nejvíce bodů: Taylor a Abrams po 16, Palyza 13, Tapoutos a Naymick po 12 - Aradori 19, Smith 16, Brooks 13, Leunen 9. Rozhodčí: Běloševič (Srb.), Dozai (Chorv.), Koromilas (Řek.). Fauly: 25:23. Pět chyb: 33. Taylor - 40. Cusin. Trestné hody: 18/13 - 27/20. Trojky: 12:7.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články