Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nymburk dělí jedna výhra od titulu, druhý výprask v Ústí bývalý mistr nepovolil

Z nedělní nejvyšší porážky sezony se basketbalisté Nymburku zvládli oklepat a podruhé již Slunetě dirigovat hru nepovolili. Přestože domácí hráči vlétli do čtvrtého finále lépe, na střeleckou formu amerického rozehrávače Ty Gordona obranu nenašli. Slunetu v sérii na čtyři vítězné zápasy porazili potřetí, tentokrát 85:78, a již ve čtvrtek si tak mohou po loňské odmlce opět přivlastnit pohár mistrů. Přímý přenos pátého finálového duelu vysílá živě od 17:55 i ČT sport Plus.

"Začali jsme vlažně, neuvědomovali jsme si důležitost zápasu. Pak jsme nastavili správnou mentalitu. V příštím zápase musíme předvést minimálně stejné nasazení, jinak nebudeme úspěšní. Očekávám od Ústí, že bude hrát skvělé zápasy až do konce," řekl Tabellini po zápase.

Středočeši vyhráli v play-off jedenáctý z dvanácti zápasů. Napravili nedělní porážku z třetího finále, v němž prohráli vysoko 66:90. Nymburk zvítězil na hřišti Slunety na čtvrtý pokus poprvé v sezoně. Vítěz nadstavbové části je blízko k tomu, aby se po roční odmlce vrátil na trůn a získal nově udílenou trofej Jiřího Zídka staršího.

"Po včerejšku to bylo hodně těžké, to jsme snad ani nebyli my. Dneska to byla tahaná, ale naštěstí jsme měli víc sil. Hlavně Ty Godron nás zvedl svojí energií. Přáli jsme si být už čtyři nula, ale jsme rádi, že po tom včerejším utkání jsme dneska vyhráli. Titul v Nyburce jsem ještě neslavil," reagoval na čtvrteční mečbol nymburský rozehrávač Jaromír Bohačík.

Nymburk měl do utkání nadějný vstup a vedl 9:7. Domácí ale po oddechovém čase trefili tři rychlé trojky a utekli do vedení 21:11. Díky devíti bodům Autreyho vyhráli první část devítibodovým rozdílem. Nymburk tou dobou doplácel na horší střelbu z pole i sedm ztrát.

Hosté se ale ve druhé čtvrtině zlepšili a vrátili se do hry. Ústí sice po Nicholsových trefách znovu odskočilo, závěr čtvrtiny ale patřil Nymburku, který díky trestným hodům a rychlým protiútokům srovnal na 34:34. Do poločasové přestávky šli Středočeši s jednobodovým mankem.

Autrey a Gordon se přetahovali o vedení

Vyrovnaný duel pokračoval i po pauze. Nymburk spoléhal na individuální akce Gordona, navíc se mu podařilo po dvou trojkách Luboše Kováře odskočit do trháku 64:54. Ústí ale držela dvojice Nichols–Autrey, díky nimž ztráceli Severočeši před závěrečnou čtvrtinou jen šest bodů. Autrey a hostující Gordon měli tou dobou na kontě už 25 bodů.

"Odehráli jsme fantastickou první čtvrtinu, kdy jsme hráli tak, jak jsme chtěli hrát. Dobře nám putoval míč z ruky, nepustili jsme je k ničemu, ale pak se bohužel projevilo to, co se nám stává v těch druhých zápasech. Došla nám energie, což pak spadlo do toho útoku. Neměli jsme sílu se uvolnit, udělat krok navíc a vypadalo to hodně staticky," řekl ústecký trenér Jan Šotnar.

Nymburk si ale i v bouřlivé atmosféře držel dál vedení. Po trefě Bohačíka vedl 82:73. Za tohoto stavu bylo utkání na chvíli přerušeno poté, co jeden z fanoušků zřejmě vhodil na palubovku nějaký předmět. Neukázněný divák byl vyveden.

Domácí se ještě po dalším Nicholsově koši přiblížili na pětibodový rozdíl, porážku už ale v koncovce neodvrátili. Nymburk těžil z převahy na doskoku, kde soupeře předčil 42:26. "Došly nám síly. Nedali jsme to ale zadarmo, musíme vybojovat vítězství u nich," uvědomuje si ústecký Johan Haiblík.

Svěřence trenéra Francesca Tabelliniho táhl autor 29 bodů Ty Gordon. Domácí Slunetě nestačil ani stejný počet bodů Tye Nicholse, kterému sekundoval s 27 body Lamb Autrey. Nymburk může finálovou sérii ukončit ve čtvrtek před domácími fanoušky.

Ústí nad Labem – Nymburk 78:85 (22:13, 37:36, 62:68)

Nejvíce bodů: Nichols 29, Autrey 27, Karlovský a Rowan po 6 – Gordon 29, Mathon 13, Tůma 12. Fauly: 28:22. Trestné hody: 24/19 – 34/26. Trojky: 9:9. Doskoky: 26:42. Stav série 1:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články