Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nymburk chce zaútočit na 20. titul, Opava do úvodu NBL kvůli povodním nezasáhne

Třemi zápasy odstartuje v sobotu 33. ročník nejvyšší basketbalové soutěže Kooperativa NBL. Titul obhajuje Nymburk, který zaútočí na jubilejní 20. ligové prvenství. Organizátoři na tiskové konferenci, kde vedle s následky povodní bojující Opavy chyběli také zástupci Ostravy a Olomoucka, řekli, že by chtěli navázat loňskou rekordní návštěvnost.

zdroj: www.bkopava.cz autor: www.bkopava.cz

Pětinásobný šampion z Opavy měl vstoupit do soutěže o víkendu proti úřadujícím vicemistrům z Ústí nad Labem. Kvůli povodni, která zatopila místní halu, ale musel duel odložit.

"Existovala možnost prohození pořadatelství, ale s tím by musely souhlasit oba týmy. A ve chvíli, kdy Ústí nad Labem nemá v daný hrací den halu, zápas přeložit nemůžeme. Proto budeme hledat nový termín. Varianta, že by se hrálo v Opavě, není reálná. V Opavě mají nyní úplně jiné starosti než hrát basketbal," řekl sportovní ředitel ligy Šimon Sedlařík.

Vedení soutěže čeká na vyhodnocení stavu a další informace o škodách. Opavskému klubu poskytne podporu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Nymburk jde za obhajobou silnější

"Chci ubezpečit, že Česká basketbalová federace je ve spolupráci s ligou připravená dle svých možností pomoci a vyjít basketbalistům Opavy vstříc," uvedl místopředseda svazu Zdeněk Bříza. Poskytnout mohou například mobilní palubovku, koše či další zařízení.

Favoritem soutěže bude mistrovský Nymburk, který vloni porazil ve finále Ústí nad Labem a vrátil se po roční pauze na trůn.

Před sezonou posílil také o kanonýra Matěje Svobodu, který přišel z Děčína. "Podle všeho to vypadá, že by Nymburk mohl být ještě silnější než vloni," podotkl Sedlařík.

Středočeši budou tento týden také bojovat v kvalifikaci o postup do Ligy mistrů. Opava a Brno se zúčastní Severoevropské ligy ENBL.

"Ta pozornost, která se věnuje Severoevropské lize, je namístě. Zápasy jsou tam velmi kvalitní. Jediná cesta, jak soupeřit s ostatní konkurencí, jsou tato mezinárodní utkání," doplnil Bříza.

Po dvou sezonách se do nejvyšší soutěže vrací Jindřichův Hradec. Jihočeši nahradili Kolín, který nedostal licenci. Jde o třetího nováčka v posledních třech letech.

"K severočeskému, severomoravskému a pražskému se přidává další derby, kdy Jindřichův Hradec bude hrát s Pískem. Jindřichův Hradec se s tou situací, která pro něj není snadná, popasoval skvěle. Je vidět, že chce hrát roli i v následujících sezonách," uvedl Sedlařík.

Formát soutěže je beze změn. Po 22 kolech základní části přijde nadstavbová skupina A1 pro osm nejlepších a A2 pro zbývající čtyři celky.

První šestice mužstev z A1 si zajistí postup do play-off, sedmý a osmý celek se utkají v předkole s prvním a druhým z A2. Poslední tým půjde do baráže s vítězem první ligy. Play-off včetně finále se hraje na čtyři vítězné zápasy.

Stejně jako vloni se uskuteční také speciální formát společného vyvrcholení Česko-slovenského poháru. Trofej obhajuje Nymburk, který vloni zdolal Levice. Finálový turnaj bude nyní hostit od 12. do 14. února Bratislava. Tradiční All Star Game proběhne 2. března.

Organizátoři chtějí pokračovat v trendu zvyšování návštěvnosti. Vloni dorazilo do hal dvanácti týmů rekordních více než 223 tisíc diváků. Šampion získá Pohár Jiřího Zídka staršího, který byl poprvé udělen v minulé sezoně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články