Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Nymburk čeká v Lize mistrů Igokea, Bilbao a Bahcesehir. Soupeře zná i Opava

V základní skupině Ligy mistrů si basketbalisté Nymburku zahrají s Igokeou z Bosny a Hercegoviny, španělským Bilbaem a tureckým Bahcesehirem. Vedle českých šampionů se bude o účast v elitní soutěži ucházet také vicemistrovská Opava, kterou v semifinále kvalifikace čeká vítěz duelu mezi srbským Meridianem a španělským Breoganem. Rozhodl o tom los v sídle Mezinárodní basketbalové federace (FIBA) ve švýcarském Miesu.

Je nám líto, video expirovalo.
Nymburk narazí v Lize mistrů na Igokeu, Bilbao a Bahcesehir

Opava byla nalosována do kvalifikačního turnaje číslo 4. V případě semifinálového úspěchu se o postup do skupinové fáze utká s vítězem utkání mezi dánským celkem Bakken Bears a lepším ze čtvrtfinálového souboje mezi rakouským Gmundenem a estonským Pärnu.

Pokud by svěřenci trenéra Petra Czudka kvalifikaci vyhráli a zopakovali účast v elitní klubové soutěži FIBA z ročníku 2018/19, v základní skupině A by narazili na Hapoel Jeruzalém, německý Ludwigsburg a Darüssafaku z Turecka. Loni Opava prohrála v semifinále s ukrajinským celkem BK Prometej, vedeným koučem českých basketbalistů Ronenem Ginzburgem, a představila se v Evropském poháru.

Liga mistrů se hraje posedmé, Nymburk startoval ve všech ročnících. Domácí utkání bude hrát opět v pražské hale Královka. S Igokeou si zopakuje souboje z minulé sezony, kdy doma zvítězil 86:82 a venku podlehl 69:76. S Bilbaem, které skončilo v minulém ročníku španělské ligy deváté, hrál naposledy v sezoně 2012/13 v EuroCupu. Bahcesehir, jenž v turecké lize vypadl ve čtvrtfinále s Galatasarayem, postoupil do Ligy mistrů jako vítěz FIBA EuropeCupu.

"Je to velmi kvalitní skupina, ale zároveň hratelná. Je dobře, že jsme nedostali tým, který by byl svou reputací ihned pasován na kandidáta na celkové prvenství v soutěži. Můžeme si věřit na každého ve skupině, ale zároveň je to dost pestré," uvedl v tiskové zprávě nymburského klubu střelec Lukáš Palyza.

"Od Igokey víme, co čekat, Bahcesehir je bohatý klub, který má rostoucí ambice, časem může patřit k tomu nejlepšímu v celé Champions League. A jsem rád, že máme i španělský celek, který bude hrát určitě chytře. Je to tým s fantastickým zázemím," doplnil Palyza.

"Skupina to bude obtížná. Bilbao je silný soupeř. S Igokeou se známe – je to nepříjemný soupeř, který má na každé pozici dvoumetrové hráče. A Bahcesehir je vítěz EuropeCupu, což samo o sobě hovoří jasně, že to proti nim nebude nic lehkého. Ale na druhou stranu těžko hledat lehkou skupinu," uvedl čtyřicetiletý pivot Petr Benda.

Kvalifikace se bude hrát od 21. září, základní část začne 4. října. Potřetí za sebou se bude hrát ve formátu osmi čtyřčlenných skupin oproti předchozím čtyřem osmičlenným. Systém play-off bude stejný jako v minulém ročníku.

Do osmifinálových skupin přímo projdou jen vítězové, týmy z druhých a třetích míst budou hrát o postup v sériích na dva vítězné zápasy. Z osmifinálových skupin postoupí první dvě mužstva do čtvrtfinále, které se bude hrát také na dvě vítězná utkání.

Soutěž vyvrcholí stejně jako loni ve Final Four na jednom místě, kde se už bude hrát semifinále, finále i o třetí místo na jeden zápas. V předešlých dvou sezonách se kvůli pandemii koronaviru konal turnaj Final Eight. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články