Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Nymburk čeká boj na čtyřech frontách

Nymburk – Nabitou sezonu před sebou mají basketbalisté Nymburka, které čeká boj na čtyřech frontách a odhadem porce možná až 90 zápasů. Středočeši se s posíleným týmem po roční odmlce vracejí do základní fáze české ligy, v níž budou útočit na devátý titul za sebou. Představí se také v mezinárodní VTB lize, kterou vyměnili za svoji loňskou premiéru v Jadranské lize, a podruhé v historii zkusí štěstí v kvalifikaci Euroligy. Pokud se do ní nedostanou, znovu naskočí do Eurocupu. A uspět chtějí i v domácí pohárové soutěži.

Basketbal
zdroj: isifa/VLP autor: Luboš Jeníček

"Sezona bude obrovsky těžká, ale Nymburk má a pokaždé musí mít ty nejvyšší cíle. Snad z ní ale budeme mít potěšení my i naši fanoušci," řekl na tiskové konferenci v nymburském sportovním centru kouč týmu Ronen Ginzburg. Vedení středočeského klubu, které má letos hospodařit se sumou pohybující se kolem 55 milionů korun, se prý poučilo z minulého ročníku a doplnilo mužstvo tak, aby zvládlo náročnou zápasovou porci.

Na soupisce je nezvykle hned 14 hráčů, mezi které budou trenéři rozdělovat zátěž. Do utkání přitom může zasáhnout jen dvanáct basketbalistů, dva hráči tak zůstanou pokaždé mimo hru. "Myslím, že takovou věc během sezony každý přivítá. Týdně budeme hrát až tři zápasy a občas neuškodí, když si někdo odpočine," řekl pivot Petr Benda, který v týmu českých šampionů začíná pátou sezonu. Nejen Benda v létě s napětím sledoval sérii změn, kterými mužstvo prošlo.

Z kádru odešli pivoti Aleš Chán, Vladimir Štimac a rozehrávač Afik Nissim. Angažmá si hledá i křídelní hráč Pavel Slezák, ale u něj ještě existuje naděje, že se do Nymburka vrátí. V kolonce příchodů figurují jména rozehrávače Eugena Lawrence, dosavadního tahouna rivalů z Prostějova, z Ostravy přišel křídelní hráč Lukáš Palyza a z Opavy slovenský pivot Martin Miklóšik. Ten bude s 224 centimetry nejvyšším hráčem v české lize. Velkými posilami mají být také Američané Lamayn Wilson a Drew Naymick.

Nymburk (v červeném)
zdroj: isifa/VLP autor: Luboš Jeníček

V týmu navíc zůstal i loňský nejlepší kanonýr Chester Simmons. Ten sice v létě usiloval o angažmá v některém z euroligových týmů, ale nakonec zůstal na staré adrese. "Na pozici 2 jsme byli dohodnutí sice už s jiným hráčem, ale ten se krátce před odjezdem do Nymburka zranil, tak jsme obnovili jednání se Simmonsem," vysvětlil ředitel klubu Rudolf Šimeček. Víc šancí letos mají dostat i čeští talentovaní mladíci Tomáš Vyoral s Martinem Křížem. "Obecně si myslím, že máme asi nejkvalitnější tým, co tady byl. A to jsem tady už zažil hodně rošád. Velkou výhodou by měla být naše vyrovnanost, čtrnáct lidí je na opravdu na vysoké úrovni," řekl Benda.

Novinkou v Nymburce je také angažování izraelského kondičního trenéra Juvala Higgera. Ten má hráče připravit na nabitou sezonu. "Tak těžkou přípravu jsem možná ještě neměl. Ale před těžkým ročníkem se to bude hodit. Dobré je, že trenér s námi bude po celý rok," dodal Benda. Nymburští se do honu za naplněním svých cílů pustí už příští týden. Tým si v úterý odbude ligovou premiéru v Levicích, které společně s Interem Bratislava jako slovenští zástupci doplní Mattoni NBL.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články