Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nymburk bude s Kazaní bojovat o čtvrtfinále Eurocupu

Praha - Basketbalisté Nymburku se po dvou letech znovu pokusí postoupit do čtvrtfinále Evropského poháru. Zahrát si ho mohou potřetí v historii, ovšem v cestě jim stojí silná Kazaň, která v této sezoně utrpěla jen dvě soutěžní porážky. Utkání sledujte živě od 18:30 exkluzivně na našem webu.

Nymburk však v této sezoně Eurocupu už dvakrát ukázal, že když ho všichni odepisují, dokáže se vzepřít osudu a vybojovat postup. V základní skupině už se jeho fanoušci smiřovali s vyřazením, Středočeši však vyhráli poslední tři zápasy a slavili postup. V nadstavbové skupině pak Nymburk v konkurenci silných týmů Maccabi Haifa, Sieny a Chimki Moskva rovněž nepatřil mezi favority, ale vydařeným závěrem vybojoval druhé místo.

Nyní ho čeká další těžká zkouška. Kazaň vede společnou skupinu ve VTB lize, kde jen jednou padla. Jedinou porážku utrpěla i v Eurocupu, kde podlehla Ostende. Doma ještě neprohrála, proto je pro Nymburk klíčové ve středu uspět doma, jinak bude potřebovat další zázrak. "Pro nás je to domácí zápas sezony, který rozhodne o našem bytí a nebytí v Eurocupu. Když se nám nepovede, tak to podle mě můžeme odpískat. Doufejme, že do Tipsport Areny přijde největší návštěva a diváci nás poženou," řekl křídelník Vojtěch Hruban.

Velkou silou Kazaně je obrana: v Eurocupu dostává v průměru jen 65 bodů na zápas, nejvíce 78. Podobně je na tom také ve VTB lize, ovšem právě český mistr našel na obranu ruského giganta recept, když v prosincovém utkání v Nymburce nastřílel Kazani 88 bodů, nejvíce ze všech soupeřů v sezoně. "Doma jsme s nimi hráli vyrovnaně, ale po hrozném začátku. První čtvrtinu jsme prohráli asi o 20 bodů, pak jsme mohutně dotahovali. Teď se toho musíme vyvarovat a hrát s nimi vyrovnaně od začátku," řekl český reprezentant Jiří Welsch.

Nymburk si nemůže dovolit ani na chvíli polevit, protože Kazaň disponuje velmi vyrovnaným kádrem a každý hráč je nebezpečný. V Nymburce dalo hned šest hráčů dvouciferný počet bodů. Největšími hvězdami ruského týmu jsou však Američané se zkušenostmi z NBA. Křídlo Andrew Goudelock má za sebou 48 zápasů v dresu LA Lakers, pivot Luke Harangody pak 70 zápasů za Boston a Cleveland. Mezi opory dál patří řecký pivot Ian Vujukas či jeho zkušený krajan Nikolaos Zisis.

Že má Nymburk doma šanci, si v této sezoně už několikrát ověřil, když potrápil třeba podobně silné Chimki Moskva a prohrál až v prodloužení. "Myslím si, že to budou zápasy kvalitativně srovnatelné s Chimki. Zkrátka Kazaň má letos vynikající tým, a jestli vůbec chceme pomýšlet na postup, tak budeme muset hrát extrémně dobře," řekl Welsch.

Utkání začíná v pražské Tipsport Areně ve středu od 18:30. Odveta se hraje 12. března v Kazani, o další čtyři dny později se na témže místě uskuteční také vzájemný zápas VTB ligy, v níž už Nymburk nemá šanci na postup do play-off. "Alespoň to můžeme spojit a ušetřit jedno cestování," dodal Welsch. Osmifinále se hraje na dvě utkání, přičemž pokud každý tým jednou vyhraje, počítá se rozdíl ve skóre. Utkání tak může skončit i remízou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články