Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Nový systém, staří favorité. Startuje liga basketbalistek

Praha - Basketbalová liga žen dnes odstartuje s novým hracím systémem, vracejícími se reprezentantkami v čele s Hanou Horákovou i nastupující mladou krví. Vedení ligy si slibuje, že soutěž bude atraktivnější a více vyrovnaná. Největší favorité se však nemění, jsou jimi USK Praha a IMOS Brno.

Hlavní změnou je nový herní systém. "Kvůli účasti reprezentace na červnovém mistrovství Evropy je třeba, aby byl nový mistr znám nejpozději do konce dubna. Proto došlo ke změně hracího systému," řekl sportovní ředitel ŽBL Zdeněk Ringsmuth na dnešní tiskové konferenci.

V základní části se všechny týmy utkají stejně jako loni dvoukolově každý s každým. V nadstavbové části se liga rozdělí na tři skupiny po čtyřech týmech, zatímco v minulé sezoně to byly dvě skupiny po šesti. Poté přijde na řadu klasické play-off na tři vítězná utkání, které určí mistra. Do play-off se zapojí prvních osm celků. Pro devátý a desátý tým sezona skončí a poslední dvě družstva absolvují prolínací soutěž s finalisty první ligy o setrvání v ŽBL.

Základní část ŽBL začíná dnes a končí 9. února 2013, v únoru a březnu se bude hrát nadstavbová část a duben bude patřit play-off. Nový mistr bude znám nejdříve 30. dubna, nejpozději pak 4. května.

"Mělo by to pomoci i vyrovnanosti soutěže a ubude hluchých zápasů, ve kterých o nic nešlo. První s posledním se potká v základní části, pak už budou hrát týmy, které budou výkonnostně bližší," řekl guvernér ŽBL Ladislav Jirsa. "Snad USK a Brno neodskočí zbytku ligy příliš výrazně a bude to více napínavé," dodal.

USK, které obhajuje poslední dva tituly, je znovu hlavním favoritem. Konkurovat by mu vedle IMOSu měly ještě hráčky VŠ Praha, které v minulé sezoně USK nejvíce potrápily a svedly s ním v semifinále vyrovnanější zápasy než později Brno ve finále.

Hráčky BK Trutnov
zdroj: bktrutnov.cz

Atraktivitě soutěže by měla pomoci i zvyšující se kvalita hráček, přičemž nastupující generaci by měly předávat zkušenosti i basketbalistky vracející se ze zahraničí či po pauze. A to například poslední dvě kapitánky reprezentace Hana Horáková (IMOS Brno) a Veronika Bortelová (DSK Basketball) či jejich předchůdkyně Eva Horáková, která bude při návratu po téměř dvouleté přestávce oblékat dres VŠE Praha. Vrací se také účastnice olympijských her v Aténách Ivana Helceletová, dříve Voračková, která má za sebou stejně jako Bortelová (DSK) mateřskou pauzu. Edita Šujanová z maďarského Györu přišla do IMOSu.

Vedle USK a IMOSu Brno, které budou tradičně startovat v Evropské lize, se další čtyři české celky představí v pohárových soutěžích. VŠ Praha si zahraje Eurocup, Trutnov, Valosun Brno a DSK Basketball si vyzkoušejí Středoevropskou ligu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články