Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Nový kouč basketbalistů Ginzburg: V český tým věřím

Praha - Zatímco před čtyřmi lety byl o místo trenéra basketbalové reprezentace minimální zájem, Izraelec Ronen Ginzburg tentokrát nad nabídkou vést mužský národní tým vůbec neváhal. Smlouvu podepsal na rok s roční opcí. Mladému českému výběru Ginzburg věří, že má potenciál na velké výsledky včetně postupu na mistrovství světa a olympijské hry.

Kouč Ronen Ginzburg
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

O Ginzburga se přitom zajímaly kluby z Německa či Ruska. U reprezentace bude mít navíc výrazně nižší plat, než jaký měl během sedmiletého působení v Nymburce. "Vést národní tým je vždy velká pocta. Navíc já opravdu věřím v český tým a české hráče. Pracoval jsem tu 40 procent mé kariéry," řekl Ginzburg.

Přestože jde o prvního zahraničního trenéra, ve skutečnosti je brán spíše za českého kouče s jinou národností. Díky působení v Nymburce má totiž Ginzburg o tuzemském basketbalu téměř stejný přehled jako jeho čeští kolegové. "Rozumím české mentalitě. Pro mě je klíčové, že Češi jsou pracovití, poslouchají a jsou ambiciózní. Nevzdávají se a věří do poslední vteřiny. To není typické pro všechny týmy, třeba Rusové či Italové nehrají vždy naplno."

Prezident České basketbalové federace Miroslav Jansta se rozhodl pro výměnu reprezentačního trenéra mužů Pavla Budínského za Ginzburga, aby dal impulz celému českému basketbalu. "Nakonec jsme se ale rozhodli jít novou cestou, která by měla pomoci k dalšímu rozvoji českého basketbalu a přinést další impulz a stimul," uvedl.

Ronen Ginzburg: "Věřím, že dosáhneme opravdu dobrého výsledku na mistrovství Evropy 2015 a že tento tým má potenciál na to, aby se probojoval i na olympijské hry."

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalovou reprezentaci povede bývalý kouč Nymburka Ginzburg

Ginzburg má v plánu věnovat se i celkovému rozvoji českého basketbalu, mimo jiné působením v komisi pro mládež. "Je třeba, abychom produkovali více kvalitních hráčů pro národní tým. Je třeba pozvednout popularitu basketbalu obecně. K tomu by měl pomoci úspěch národního týmu. Je před námi hodně práce, bude to dlouhodobý proces," řekl Ginzburg.

O složení realizačního týmu zatím není rozhodnuto, měl by však být složen především z Čechů. "Musím s nimi nejdříve mluvit," uvedl Ginzburg. Ten se v únoru dozví jména soupeřů pro srpnovou kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy. Jednoznačným cílem je druhý postup na evropský šampionát po sobě. Pak by se Ginzburgovi automaticky prodloužila smlouva o další rok. Izraelský kouč si však dává ještě větší cíl a na ME chce projít až do osmifinále.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články