Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nová opatření v boji s covidem zatím nejsou pro házenkáře ani squashisty problémem

Ani po zpřísnění opatření proti koronaviru zatím sportovní svazy nepřerušují amatérské soutěže. Nutnost očkování nebo prodělaného covidu v posledních 180 dnech u dospělých hráčů pouze někde vedla k úpravě podmínek. Házenkáři povolili klubům odložení zápasů do konce ledna, squashisté zase pro soutěže družstev snížili počet hráčů v jednom týmu ze čtyř na tři.

"Z průzkumu, který jsme rychle udělali, vyplynulo, že část týmů by čtyři hráče nezajistila - jednalo by se asi o 40 procent klubů. Proto jsme se rozhodli ke snížení," uvedl generální sekretář České asociace squashe Tomáš Fořter. Pouze pro očkované nebo zotavené po nemoci se budou konat i soutěže jednotlivců. "Už jsme ale zaznamenali pořadatele, který za těchto podmínek turnaj pořádat nechce," doplnil. S rušením turnajů nepočítá ani Český badmintonový svaz. 

Proočkovanost mezi amatérskými sportovci je poměrně vysoká. Zjistili to například zástupci Českého svazu házené při analýze situace ve starším dorostu a u dospělých, kde jsou hráči nad 18 let.

"Z 230 obeslaných družstev data poskytlo 174 družstev a ze získaných informací vyplynuly poměrně zajímavé výsledky o značné proočkovanosti napříč účastníky našich soutěží, která se pohybuje průměrně kolem 80 procent," uvedl manažer soutěží házenkářského svazu Ondřej Šimůnek.

zdroj: Handball Brno autor: Martin Kocourek

Kluby, které by měly problémy podmínkám vyhovět, mohou zápasy dohrát v náhradním termínu. Ten je ale omezen koncem ledna 2022.

"V případě, že týmy nebudou schopny odehrát utkání v náhradním termínu, již nebudou bez výjimky povolovány další náhradní termíny a utkání budou kontumována v neprospěch družstva, kvůli kterému bylo utkání odloženo," upozornil Šimůnek. Hráči dostanou prostor, aby se novým podmínkám přizpůsobili. Testem se mohou prokázat, jakmile mají alespoň první dávku očkování na koronavirus.

Možnost odložení zápasů, které se mají konat o nadcházejícím víkendu 27. a 28. listopadu, dal klubům i volejbalový svaz.

Zásadní problémy nové podmínky neznamenají ani pro basketbalisty. "Máme potvrzeno, že v kategorii nad 18 let je v basketbale proočkovanost 75 procent lidí. Soutěže pro dospělé amatéry tak rušit nebudeme. Ve většině klubů nemohou k utkání nastoupit pouze jednotky hráčů, některé kluby jsou zcela proočkované. Víme zatím pouze o jednom případu, kde je nenaočkovaných většina. S nimi budeme další postup řešit individuálně," sdělil mluvčí České basketbalové federace Martin Peterka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články