Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nominace basketbalistek na MS už je skoro hotová, tým opustí křídlo

Praha – Nominace českých basketbalistek na blížící se mistrovství světa v Turecku se už rýsuje v reálných obrysech. Trenér Lubor Blažek má na závěr přípravy k dispozici 13 hráček, z nichž ještě na konci tohoto týdne jedno křídlo bude muset tým opustit. 

Rozehrávačka reprezentace Kateřina Bartoňová
zdroj: isifa/mafra autor: Martin Stolař

Na startu přípravy bylo 17 hráček, tým postupně opustily Beáta Adamcová a Monika Satoranská, Klára Pochobradská a Lenka Bartáková. Nyní už zbývá ukázat na poslední z reprezentantek, která o šampionát přijde. "To nemám rád, ale patří to k mé práci," řekl trenér Blažek. "Už mám dvanáctku v hlavě, ale musíme počítat s tím, že se někdo zraní, a věřím, že holky ještě zabojují, aby mi hlavu zamotaly," dodal.

Z reprezentačních debutantek v týmu zůstala jen rozehrávačka Kateřina Sedláková a podle všeho se talentovaná hráčka Valosunu Brno podívá i na šampionát. Zužovat se totiž bude na křídlech. "Na křídlech je přetlak, takže na tomto postu dojde k úpravě nominace," připustil Blažek.

Basketbalistky se momentálně připravují v Praze v hale Sparty v Holešovicích, která probíhá rekonstrukcí. "Je to první týden, kdy se věnujeme čistě basketbalu ve větším procentu než kondici. Probíhá to dobře, nikdo se nezranil, hráčky to baví, takže mohu být spokojen," řekl Blažka.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky čeká poslední zúžení nominace

V přípravě čekají i favoritky z USA

V příštím týdnu tým vyrazí na dvojutkání do Srbska, které na poslední chvíli přibylo do plánu přípravy. "Srbsko je pro nás do přípravy velmi zajímavý soupeř, protože hraje agresivně v obraně a pro nás i nepříjemně v útoku. Dobře nás prověří," věří Blažek.

Generálkou na šampionát pak bude 23. září utkání s nejlepším týmem světa výběrem USA, které se odehraje v pražské Tipsport areně. Měl by to být nejatraktivnější zápas na českém území od finále MS 2010 v Karlových Varech, kdy se Češky rovněž utkaly s USA.

"Tam jsme s nimi prohráli o 19 bodů a byl bych rád, kdybychom to odehráli v podobném rytmu. Spojené státy jsou pro nás bonbonek na dortu. To, že za námi přijedou, je velká výzva," dodal Blažek.

Věří, že Češky dokážou navázat na zatím výsledkově povedenou přípravu; na turnaji v Karlových Varech porazily Koreu, Srbsko i Kanadu, na turnaji v Ankaře Japonsko a Bělorusko a jen těsně podlehly domácímu Turecku. "Byly to zajímavé zápas s dobrými výsledky. Mám dojem, že je tento tým silnější než na loňském mistrovství Evropy, ale musíme být skromní a dávat si postupné cíle," dodal Blažek. 

Aktuální nominace reprezentace basketbalistek na mistrovství světa v Turecku:

Rozehrávačky: Kateřina Bartoňová (Piešťanské Čajky/SR), Kateřina Sedláková (Valosun Brno)

Křídla: Eva Vítečková, Kateřina Elhotová, Michaela Stejskalová, Jana Veselá (všechny USK Praha), Romana Hejdová (Angers/Fr.), Kateřina Hindráková (Trutnov), Tereza Vyoralová (VŠ Praha)

Pivotky: Alena Hanušová (IMOS Brno/USK Praha), Tereza Pecková (IMOS Brno), Ilona Burgrová (USK Praha), Petra Kulichová (Besiktas Istanbul/Tur.)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články