Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Trampolíny 2024

Nezastavitelný Dončič pomohl Dallasu 36 body do finále NBA

Složení finále NBA je komplet. Basketbalisté Bostonu si o trofej zahrají s Dallasem. Hráči texaského celku postoupili do finále potřetí v historii, když Mavericks v pátém semifinále vyhráli 124:103 v Minnesotě a sérii ovládli 4:1 na zápasy. Hvězdou utkání i nejlepším hráčem celé série byl vyhlášen Luka Dončič, který už v úvodní části zápasu nastřílel 20 bodů a celkem v utkání 36 bodů, k tomu přidal deset doskoků a pět asistencí.

Luka Dončič z Dallasu bojuje o míč s Andersonem z Minnesoty
zdroj: USA TODAY Sports autor: Bruce Kluckhohn

Dallas hlavně díky Dončičovi vlétl do zápasu jako vítr. První čtvrtinu vyhrál 35:19 a jeho náskok poté narostl až na propastných 36 bodů.

"Luka dal všem spoluhráčům vědět, že je čas postoupit a že celý tým musí přidat. Vzkázal jim to a všichni ho vyslyšeli," pochvaloval si trenér Jason Kidd. Dončičovi sekundoval se ziskem 36 bodů Kyrie Irving.

Mavericks nyní čeká týden volna a poté nastoupí k třetímu finále v klubové historii. V roce 2006 Dallas prohrál s Miami, o pět let později floridského soupeře porazil a jako hráč u toho byl současný trenér týmu Kidd.

Minnesotě nestačilo 28 bodů, devět doskoků a šest asistencí Anthonyho Edwardse ani 28 bodů a 12 doskoků Karla-Anthonyho Townse. "V celé sérii nám to spolu jako týmu nešlo. V předchozích dvou ano, tady to ale zkrátka neklapalo," mrzelo Edwardse.

Timberwolves, kteří byli v semifinále poprvé od roku 2004, promarnili šanci na postup do premiérového finále. "Neproměnili jsme spoustu lehkých střel, nešlo nám to ve hře jeden na jednoho. Útok si nesedl," posteskl si kouč Chris Finch.

Finále Západní konference play-off NBA – 5. zápas:

Minnesota – Dallas 103:124, konečný stav série 1:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články