Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nesmíme se bát, burcuje před ME Češka z Bronxu Vaughnová

Hradec Králové – Kia Vaughnová už se v Česku zabydlela. Je to její druhý domov, má český pas, složila jazykové zkoušky. Těší se na zápasy ve vyprodané královéhradecké hale a věří v český úspěch. Ačkoli v pátek začínající šampionát basketbalistek v ČR je mistrovstvím Evropy, představí se na něm několik rodilých Američanek. Urostlá pivotka z Bronxu ovšem není žádnou umělou posilou. Přímý přenos zápasu Česko - Ukrajina vysílá ČT sport a web ctsport.cz v pátek od 17:50.

Kia Vaughnová
zdroj: ČBF autor: Václav Mudra

"Je pro mě poctou, že mohu reprezentovat Českou republiku. Pro mě je to tady druhý domov. Jediný rozdíl oproti tomu prvnímu domovu je, že za mořem je celá má rodina," řekla Vaughnová. "Česko je nádherná země a nemáte si vůbec na co stěžovat. Možná ještě kdybyste tu měli moře a pláž. To už by to tady bylo jak nebe a nikdy bych odsud neodjížděla," dodala s úsměvem.

Hodně se těší, že v Hradci Králové budou zápasy Češek vyprodané. "Miluju plný dům, miluju hrát basketbal pro fanoušky. Sice někdy bolí hlava z toho všeho hluku, ale je to skvělé. Bubny. To všechno vás vtahuje do hry," řekla.

Věří, že český tým má sílu na to, aby dosáhl na úspěch a případně i na senzaci podobně jako v domácím prostředí v roce 2010, kdy získal stříbro na mistrovství světa. "Věřím tomu, že když všechny holky budou hrát to, co mají, a zahrají nejlépe, jak mohou, tak ano, můžeme zopakovat rok 2010. Ale nesmíme se bát. Nesmíme hrát na to, abychom neprohrály, musíme chtít vyhrát. Zbytek přijde. Když budeme moc vystresované, nebude to ono," dodala.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky se připravují na úvodní zápas ME s Ukrajinou

V Česku žije Vaughnová od roku 2012, kdy se stala hráčkou ZVVZ USK Praha. A letos v zimě získala český pas poté, co splnila všechny zákonné podmínky včetně složení zkoušek z češtiny. "Bylo to jak zkoušky ve škole. Už něčemu česky rozumím. Když mluví holky pomalu, něčemu rozumím. Ale když začnou mluvit rychle, tak se nechytám. Na hřišti ale rozumím všemu. Když něco říká trenér a ukazuje to, chápu to. Když to vidím vizuálně a spojím si to s tím, co říká, tak se mi to pak taky spojí. Basketbal je v tomhle opravdu jednoduchý," uvedla třicetiletá pivotka.

Ačkoli ji čeká první reprezentační akce v dospělé kategorii, nervózní není. "Už čekám, až to celé vypukne. Je to basketbal, nesmíte nad tím moc uvažovat a být příliš nervózní. Jen si musíte užít ten moment a žít jím. Nemám být z čeho nervózní. Je to basketbal, který hraju každý den," prohlásila.

Mnohem nervóznější je podle ní trenér Ivan Beneš, který nese zodpovědnost za celý tým. "Je nervózní, ale to je u trenérů normální. Trenér musí být nervózní, protože přemýšlí o každém detailu, miluje tu hru. Chce pro nás to nejlepší. Kdyby nebyl nervózní, ptala bych se, proč trénuje. Podle mě nejlepší koučové musí být nervózní - hlavně jde během zápasu o všechno," dodala Vaughnová.

Poslechněte si Basketbal fokus podcast před ME:

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články