Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Neporazitelnost USK skončila. Po 301 zápasech ji ve druhém finále zlomily Žabiny

Jedenáct let a 301 zápasů trvala neporazitelnost basketbalistek ZVVZ USK Praha. Favoritky nejvyšší soutěže prohrály ve druhém ligovém finále na palubovce Žabin Brno 69:71 a v nejvyšší domácí soutěži utrpěly první porážku od roku 2013. Svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové, které útočí na osmnáctý titul a čtrnáctý za sebou, ztratily náskok patnácti bodů. Stav série je 1:1, další duel se bude hrát v pátek v Praze.

Radost basketbalistek Žabin Brno po vítězství nad USK
zdroj: ČTK autor: Patrik Uhlíř

Hráčky USK ztratily v závěrečné čtvrtině patnáctibodový náskok a po dramatickém závěru prohrály o dva body. Nepomohl jim ani výkon německé pivotky Nyary Saballyové, která zaznamenala double double za 24 bodů a 11 doskoků. Nejlepší hráčkou Žabin byla Američanka Elissa Cunaneová, jež si připsala 17 bodů a 10 doskoků.

"Jsem nesmírně šťastná, že v mé kariéře, kdy USK naprosto dominuje, jsme to dokázaly a porazily jsme je," řekla brněnská rozehrávačka Petra Záplatová. "Energii k obratu jsme si vzaly z toho, že jsme si vyzkoušely, že s nimi umíme hrát. Odehrály jsme dobré zápasy v sezoně. Udělaly jsme vše, jak máme. Je to velmi kvalitní tým, patří dlouhodobě mezi topku v Evropě. Musíme teď i trochu zchladnout a soustředit se na další zápas," dodal opora Žabin.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy utkání Žabiny Brno – USK Praha

Brněnský tým byl i dosud posledním přemožitelem USK Praha. V roce 2013 ho ještě pod názvem IMOS Brno porazil rovněž v ligovém finále 73:72.

"Jsou to nepopsatelné pocity. Je to mé čtvrté finále, a když neustále slyším a čtu o tom, jak je to zbytečné, jak je předem rozhodnutý vítěz a že jsme tu víceméně do počtu, tak přesně tyhle komentáře jsem hráčkám začal před sérií říkat, ať si to uvědomí," uvedl brněnský trenér Viktor Pruša.

"Známe svou sílu a víme, co je uvnitř týmu. Prohrávali jsme o 15 bodů a ten tým nakonec porazil bronzový výběr z Final Four. Je to hrozné zadostiučinění. A je to má odpověď těm, co mají plnou pusu řečí, jak je vše rozhodnuté, jak se USK nedá porazit a jak nemá v Česku konkurenci," doplnil Pruša.

Do sestavy Pražanek se oproti úvodnímu utkání vrátila Valériane Ayayiová. Již v první čtvrtině ale odstoupila kvůli zranění Emese Hofová. Hostující hráčky smazaly v úvodní desetiminutovce ztrátu 0:9 a vyhrály ji 15:13.

Ve druhé části pokračovaly oba týmy v důrazné obraně. Basketbalistky USK přišly na chvíli o další pivotku Saballyovou, která špatně došlápla, v závěru čtvrtiny už ale byla zpět. Žabiny snížily ze stavu 18:25 na rozdíl jediného bodu, těsně před přestávkou ale vrátila hostům náskok čtyřmi body za sebou Maite Cazorlaová.

Po návratu z kabin se hra otevřela. Za USK se rozstřílela hlavně Saballyová, Žabiny ale dál držely díky trojkám Petry Záplatové, Simony Sklenářové a Elišky Hamzové jednociferné manko. Před závěrečnou částí ztrácely sedm bodů.

Obhájkyně titulu měly vydařený vstup do čtvrté čtvrtiny a po šňůře osmi bodů získaly nejvyšší vedení 62:47. Brňanky ale duel nevzdaly a začaly za podpory fanoušků manko stahovat. Pět minut před koncem se navíc USK vyfaulovala rozehrávačka Cazorlaová.

Žabiny v dramatické koncovce dál stahovaly ztrátu a minutu a 13 vteřin před koncem otočily po trojce Záplatové stav na 68:66. Pražanky ještě srovnaly, ale domácí tým se po dvou trestných hodech Emmy Čechové a jednom Hamzové vrátily do vedení 71:68.

V posledních vteřinách si ještě Ezi Magbegorová vynutila dva trestné hody. Australanka první dala a při druhém minula, aby některá ze spoluhráček doskočila a vyrovnala. Získat míč se podařilo Saballyové, ale poslední střelu s klaksonem nezužitkovala.

"Bohužel se sem musíme vrátit, což jsme nechtěly. Na našich ambicích se nic nemění. Po Final Four jsme na hranici morálních a fyzických sil a musíme hrát ještě o zápas víc. Brno toho využilo, hrálo na hraně ragby a to bylo bohužel proti nám. Některé zákroky byly na hranici únosnosti a nechaly jsme se bohužel zbít," uvedla trenérka USK Hejková.

Finále play-off basketbalové ligy žen – 2. zápas:

Žabiny Brno – ZVVZ USK Praha 71:69 (13:15, 26:31, 47:54)

Nejvíce bodů: Cunaneová 17, Záplatová 13, Kneževičová 11 – Saballyová 24, Cazorlaová 14, Condeová 11. Fauly: 19:26. Trestné hody: 27/20 – 21/19. Trojky: 7:4. Doskoky: 30:38. Stav série: 1:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články