Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nejlepšími basketbalisty za minulou sezonu jsou Satoranský a Vítečková

Praha - Mezi muži Tomáš Satoranský (Sevilla) a mezi ženami Eva Vítečková (USK Praha), to jsou nejlepší basketbalisté uplynulé sezony. Svými hlasy o tom dnes v uznávané anketě rozhodli trenéři, hráči, vedení ČBF a novináři. Pro Vítečkovou jde již o čtvrté obdržení v řadě, Satoranský se raduje poprvé.

Eva Vítečková s oceněním pro nejlepší basketbalistku ČR
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Satoranský triumfoval poprvé v kariéře, když z trůnu české jedničky sesadil Jana Veselého - jediný Čech aktuálně hrající v NBA se navíc po nepříliš vydařené sezoně propadl mimo stupně vítězů. Za Satoranským, který loni skončil na druhém místě, se umístili pivot Nymburku Petr Benda a Pavel Pumprla, kterému nad očekávání dobře vyšla premiérové sezona ve španělské lize v dresu Obradoira - s tou poprvé v historii klubu postoupil do play-off.

Pro Satoranského je ocenění potvrzením, že má za sebou nejlepší sezonu v kariéře. V Seville byl klíčovým hráčem s průměry 30 minut, 12,5 bodu a 4,2 asistencí na zápas. V asistencích, které jsou pro rozehrávače nejdůležitějším statistickým ukazatelem, byl dokonce druhý nejlepší v celé soutěži.

Tomáš Satoranský:

"Byla to moje nejlepší sezona v kariéře. Klubu sice tolik nevyšla, ale mě osobně hodně. Díky tomuto ocenění alespoň vím, že ta sezona byla pro mě osobně úspěšná."

Satoranský po výkonech v sezoně doufal, že se dostane do kádru Washingtonu, jenž ho loni draftoval do NBA. "Nakonec se rozhodli nechat mě ještě v Evropě, což mě mrzelo. Ale od svého amerického agenta vím, že s mými výkony v sezoně byli hodně spokojeni," dodal.

Vítečková anketě dlouhodobě dominuje

Eva Vítečková vyhrála mezi ženami celkem počtvrté za sebou, když ovládla dva závěrečné ročníky ankety předtím, než byla v roce 2007 přerušena a loni znovu obnovena. Triumf si zajistila mimo jiné výkony na loňských olympijských hrách v Londýně, které jí následně vynesly i druhé místo v anketě o nejlepší basketbalistku Evropy, rovněž také znovu patřila mezi klíčové hráčky USK v české nejvyšší soutěži i Evropské lize. Přesto Vítečková byla - především ke svým klubovým výkonům - kritická.

Eva Vítečková:

"Na co bych možná trochu mohla být hrdá, byly výkony na olympiádě. Ale co se týká české a Evropské ligy, tak bych si své výkony představovala jinak."

Na druhém místě skončila stejně jako loni Jana Veselá, která minulou sezonu strávila v turecké Antakyi. Třetí místo připadlo Haně Horákové z IMOSu Brno, která v létě ukončila kariéru.

Nejlepší mladou hráčkou byla zvolena Beáta Adamcová z Valosunu Brno, která v sezoně hrála v průměru 20 minut na zápas a střílela 5 bodů. Mezi mladými hráči kraloval rozehrávač španělského Alicante Radovan Kouřil, jenž loni dovedl reprezentační sedmnáctku k osmému místu na MS.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepšími basketbalisty jsou Satoranský a Vítečková

Do síně slávy byli uvedeni vicemistři Evropy z roku 1967 Jiří Zídek starší, Vladimír Pištělák, Jiří Zedníček, který byl tehdy vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje, a Jan Bobrovský. Ten stojí také jako trenér za úspěchy ženského basketbalu v Brně včetně triumfu v Evropské lize 2006. S ženskou reprezentací pak mimo jiné vyhrál mistrovství Evropy 2005.

Výsledky ankety Basketbalista roku za klubovou sezonu 2012/13 a reprezentační sezonu 2012:

Nejlepší basketbalista: 1. Tomáš Satoranský (Sevilla/Šp.), 2. Petr Benda (Nymburk), 3. Pavel Pumprla (Obradoiro/Šp.).

Nejlepší basketbalistka: 1. Eva Vítečková (USK Praha), 2. Jana Veselá (Antakya/Tur.), 3. Hana Horáková (Imos Brno).

Nejlepší mladý basketbalista: Radovan Kouřil (Alicante), nejlepší mladá basketbalistka: Beáta Adamcová (Valosun Brno), nejlepší basketbalista 3x3: Jan Stehlík (BO!!!), nejlepší basketbalistka 3x3: Michaela Uhrová (BB tým), síň slávy: Jan Bobrovský, Vladimír Pištělák, Jiří Zedníček, Jiří Zídek starší.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články