Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nejlepší hráč Evropské ligy. Veselý jako první Čech obdržel prestižní cenu

Pivot Jan Veselý z Fenerbahce byl vyhlášen nejlepším hráčem sezony Evropské ligy. Prestižní cenu získal jako první český basketbalista. Veselý byl navíc zvolen i do nejlepší pětky ročníku a získal i ocenění za moment sezony.

Veselý, který předloni s Fenerbahce získal v Eurolize titul, pomohl týmu k vítězství v základní části a pátému postupu do Final Four za sebou. Lepší bilanci má pouze CSKA Moskva, který si na závěrečném turnaji zahrál osmkrát za sebou v letech 2003 až 2010 a 2012 až 2019.

"Abych byl upřímný, tak jsem překvapený," řekl Veselý, který ve 30 odehraných zápasech zaznamenal v průměru 12,5 bodu, 4,9 doskoku a 2,4 asistence. "K ceně mi pomohli trenéři, spoluhráči, prostě celé Fenerbahce. Nejsem hráč, který by hrál sám, ale potřebuji k sobě tým, který mi pomáhá, a já pak pomáhám jemu," dodal.

Veselý ocenění získal i přesto, že část sezony zmeškal kvůli zranění a s Fenerbahce v pátek vypadl v semifinále s městským rivalem Anadolu Efes a do čtvrtého finále za sebou nepostoupil. "Nevěřil jsme v to. Měl jsem dobrou sezonu, ale kvůli zranění na konci jsem nehrál tolik, kolik jsem si představoval. Tohle je velká věc," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý se stal MVP basketbalové Euroligy

"Po operaci jsem se dostal zpět v pohodě, ale pak přišly komplikace s jinou částí kolene. Potom můžu říct, že jsem asi i spěchal s comebackem. Nedal jsem tomu čas a přišlo to stehno. Bohužel, ale i to je sport a v některých chvílích musíte dát na stranu, jak na tom jste, jak se cítíte, a podřídit se týmu," prohlásil.

Přestože by upřednostnil týmový úspěch před individuálním, ocenění pro Veselého bylo částečnou náplastí za nepovedené semifinále. "Dnešní večer byl důležitý tím, že jsme nepostoupili do finále a nemůžeme bojovat o titul. Ale je to pořád zklamání. Čeká nás zápas o třetí místo a nevím, jestli je lepší prohrát finále, nebo být čtvrtý, ale ten titul tam není, takže to už takovou váhu nemá," uvedl.

Veselý si z galavečera ve Vitorii odnesl celkem tři ceny. Se spoluhráčem Kostasem Slukasem, Nickem Calathesem z Panathinaikosu, Willem Clyburnem z CSKA Moskva a Brandonem Daviesem ze Žalgirisu Kaunas byl vybrán do nejlepší pětky soutěže.

Jeho "alley oop" z duelu s Gran Canarií byl navíc fanoušky vybrán jako moment sezony. Toto ocenění bývalý hráč Partizanu Bělehrad získal podruhé za sebou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články