Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

NBA vyvrcholí duelem ostrostřelce Duranta s MVP Jamesem

New York - Basketbalová NBA má před sebou svůj vrchol. Dneškem začíná finálová série mezi favorizovanými týmy Oklahoma Thunder a Miami Heat. Duel bude zároveň soubojem hvězd, kterým chybí ve sbírce trofejí mistrovský prsten. Nejpozději 26. června se bude radovat nejlepší ligový střelec posledních tří sezon a lídr Oklahomy Kevin Durant, nebo trojnásobný nejužitečnější hráč ligy LeBron James.

Dwyane Wade v utkání s Bostonem
zdroj: AP autor: Lynne Sladky

Oba kamarádi a očekávaní spoluhráči v olympijském týmu pro Londýn, kteří se spolu dokonce týden připravovali při výluce před sezonou, už jednu týmovou trofej v kariéře získali. Třiadvacetiletý Durant je úřadujícím mistrem světa, o čtyři roky starší James zase olympijským vítězem. Vyhrát NBA ale znamená zejména v zámoří přece jenom něco víc.

Ve finále se naposledy odehrál duel mezi králem střelců a držitelem ocenění MVP v roce 1997. Tehdy Chicago s nejlepším kanonýrem sezony Michaelem Jordanem předčilo Utah Jazz s Karlem Malonem. Celkem tři ze čtyř takových dosavadních sérií vyhrál tým s nejlepším ligovým střelcem.

Durant bude hrát stejně jako jeho klub o titul poprvé, James už dva pokusy měl, ale neuspěl ani v roce 2007 s Clevelandem proti San Antoniu (0:4), ani po svém odchodu do Miami vloni proti Dallasu (2:4). Oklahoma cestou do finále jen třikrát prohrála, v předchozím kole otočila čtyřmi výhrami od stavu 0:2 sérii se San Antoniem. Miami už v play-off utrpělo šest porážek a Boston vyřadilo až po sedmi zápasech.

Půjde ale nejen o souboj obou superstar. Durantovi v týmu Thunder skvěle sekunduje rozehrávač Russell Westbrook, jenž se bude poměřovat se špílmachrem soupeře Dwyanem Wadem, pod koši lze zase čekat souboje mezi nejlepším blokařem sezony Sergem Ibakou na straně Oklahomy a Chrisem Boshem, uzdraveným třetím mužem z hvězdného tria Miami.

Odborníci odhadují, že předností Oklahomy vedle domácího prostředí, ve kterém Durant a spol. v play-off ještě neprohráli, je i silnější lavička v čele s držitelem ocenění pro nejlepšího náhradníka ligy Jamesem Hardenem.

Série začne dvěma zápasy v úterý a ve čtvrtek v Oklahomě, další tři duely jsou naplánovány do Miami, a pokud to bude nutné, vrátí se série na zbývající dvě utkání na palubovku vítěze Západní konference.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články