Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

NBA nezačne, přišla o první dva týdny sezony

New York - Kvůli přetrvávajícímu sporu majitelů klubů s hráčskou asociací zrušil komisionář basketbalové NBA David Stern první dva týdny základní části, která měla i s českým nováčkem Janem Veselým v dresu Washingtonu začít 1. listopadu. Stern naplnil svou hrozbu o zkrácení sezony v pondělí poté, co ztroskotala poslední série jednání. Zástupci obou stran nenašli společnou řeč během pěti hodin v neděli a neshodli se na podmínkách nové kolektivní smlouvy ani na pondělní sedmihodinové schůzce, jež byla nejdelší v dosavadním průběhu vyjednávání.

Basketbal
zdroj: ČTK/AP

"Stále jsme hodně vzdáleni prakticky ve všech oblastech. Dělí nás propast, která je tak široká, že ji prostě tentokrát nemůžeme překročit," uvedl Stern. Vzhledem k tomu, že si zástupci hráčů a klubů nenaplánovali další formální setkání, varoval komisionář NBA před dalšími škrty v programu sezony.

Nejslavnější basketbalová soutěž světa přijde o zápasy poprvé od ročníku 1998/99, kdy byla zredukována na 50 zápasů. "Po každém dnu, který uplyne, musíme počítat s dalším zkrácením toho, co zbylo ze sezony. Doufali jsme, že k tomuhle nedojde," dodal Stern.

Také prezident hráčské unie Derek Fisher se obává toho, že sezona je ve velkém ohrožení. "Do téhle situace jsme se nechtěli dostat. Nejsme ale schopni dohodnout se s NBA na spravedlivé dohodě," dodal šéf NBPA.

Při minulé výluce byla sezona NBA zachráněna na poslední chvíli 6. ledna 1999, kvůli nutnosti odehrát během krátké doby 50 zápasů však úroveň soutěže značně poklesla.

Zrušením prvních dvou týdnů přijde sezona o rovných 100 zápasů, což bude pro kluby pouze na vstupném znamenat odhadovanou ztrátu 83 milionu dolarů. Hráčská unie už dříve vyčíslila, že basketbalisté přijdou o 350 milionů dolarů každý měsíc, který bude trvat výluka.

Ta začala 1. července poté, co se zástupci hráčů a klubů nedohodli na podmínkách nové kolektivní smlouvy místo té, co vypršela na konci června. Spory se vedou především o platový strop a podíl na zisku. Hráči požadují 53 procent, zatímco kluby nabízejí 47 procent. Obě strany minulý týden jednaly o rozdělení 50 na 50, ale pouze v informativní rovině.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články