Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

NBA má rasistický skandál: "Neukazuj se s černými"

Los Angeles - V Los Angeles se chystá protest proti rasistickým poznámkám, kterých se podle všeho dopustil majitel klubu Los Angeles Clippers Donald Sterling. Ten se opřel do legendárního basketbalisty Magica Johnsona, proti čemuž vyjádřili protest už i jeho vlastní hráči: dresy obrácenými naruby a černými ponožkami. Případ začalo prošetřovat vedení basketbalové NBA.

V. Stiviano a Donald Sterling
zdroj: ČT24

Bulvární server TMZ v pátek zveřejnil zvukovou nahrávku z údajného rozhovoru Sterlinga s jeho přítelkyní jménem V. Stiviano. Muž mladé modelce mexického původu mimo jiné vyčítá, že dává na odiv své kontakty s lidmi tmavé pleti. Konkrétně muži na nahrávce například vadilo, že si dívka dala na Instagram svou fotografii s legendou NBA Magicem Johnsonem. "Dost mě štve, když zveřejňuješ, že se dáváš dohromady s černými lidmi," říká. "Klidně si s černými spi, voď si je kam chceš, dělej si co chceš. Mám jenom tu jednu jedinou prosbu - abys to nedávala na odiv. A abys je netahala na moje zápasy," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
Nedávné projevy rasismu v USA jsou jen špičkou ledovce

Výroky připisované Sterlingovi vyvolaly v komunitě zámořské basketbalové ligy a nejen v ní rozhořčení. "V naší soutěži není pro Donalda Sterlinga místo," uvedl například LeBron James z Miami. Podobně se vyjádřila další hvězda Kobe Bryant z Los Angels Lakers: "Je to ostuda. Bohužel je smutná realita, že v našem světě žijí takoví lidé." "V naší společnosti není místo na podobné komentáře, nebo údajné komentáře, týkající se mě nebo jiných Afroameričanů a menšin," řekl k tomu sám Magic Johnson.

Dotazu na Sterlingovy výroky se nevyhnul ani americký prezident Barack Obama během cesty po Asii. "Myslím, že s interpretací těchto slov vám nemusím pomáhat, mluví sama za sebe. Jsou to neskutečně rasistické výroky. Když chtějí ignoranti předvádět svou ignoranci, nemusíte dělat nic. Prostě je jen nechte mluvit. A to je tenhle případ," řekl v Malajsii první černošský prezident.

Hráči Clippers protestovali dresy naruby
zdroj: ČT24

Sterlingův případ bude první velké téma, které bude muset řešit nový komisionář NBA Adam Silver. Nástupce dlouholetého šéfa soutěže Davida Sterna uvedl, že NBA musí nejprve prověřit pravost nahrávky a promluvit si se Sterlingem a ženou, s níž na záznamu hovoří. Silver označil nahrávku za "zneklidňující a urážlivou" a slíbil, že případ prošetří rychle.

Basketbalový magnát, který tým Clipppers vlastní už tři dekády, se sice snaží nahrávku zpochybnit, ale rasismus už ho dřív dostal před soud několikrát. Případ je nepříjemný i pro hráče Clippers, kteří se přitom musejí soustředit na boje v play off.

Kauza přichází krátce po jiném příběhu, který politiky nejdřív zaměstnal jako souboj staré a nové Ameriky a v závěru skončil jako obyčejný rasismus. Cliven Bundy - farmář z Nevady, jehož ozbrojení stoupenci dokázali vytlačit i policii, se s federální vládou už 20 let pře o to, jestli může na jejích pozemcích nechat pást svůj dobytek. Po Washingtonu chce jediné - aby jeho i zvířata nechal na pokoji a nekomplikoval mu život. Když už se ale zdálo, že republikáni našli nového hrdinu, objevila se nahrávka, v níž Bundy zauvažoval, jestli černochům za otroctví nebylo líp. "Opouštějí své děti, posílají své mladé muže do vězení, protože se nikdy nenaučili sklízet bavlnu," říká na ní.

Cliven Bundy
zdroj: ČT24

Pro místní zůstává stále ztělesněním té staré, rozumné Ameriky, politici ve Washingtonu od něj ale po rasistických slovech dávají ruce pryč. A skupiny na ochranu lidských práv tvrdí, že to, co se teď děje na palubovce nebo v nevadské poušti, je jen vrcholem ledovce.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články