Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Navrátilkyně Reisingerová pomohla basketbalistkám k výhře nad Finkami

České basketbalistky uspěly v prvním testu před srpnovou předkvalifikací MS. V Praze porazily Finsko 84:72. Pivotka Julia Reisingerová, která se do národního týmu vrátila po 19 měsících, k tomu pomohla 22 body a byla nejlepší střelkyní zápasu. Odveta se bude hrát ve čtvrtek od 18:00 v Kutné Hoře, v úterý a ve středu se svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové utkají v hale Královka se Slovenskem.

Eliška Hamzová (vlevo)
zdroj: ČTK / Profimedia

Reisingerová se objevila v týmu poprvé od listopadu 2022, kdy pomohla v Almere k výhře v kvalifikaci ME nad domácím Nizozemskem 71:66. Hráčka italského Schia se zařadila do přípravy pro tento týden a k dispozici bude opět až v srpnu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko – Finsko

"Co bylo dnes pozitivní, to je naše hra v podkošovém prostoru. Obě naše pětky jak Juča Reisingerová, tak i Emma Čechová zahrály výborně. Obzvlášť na útočné půlce. O to se pak hraje lépe, protože stáhnete soupeřky pod koš a otevírá se prostor zvenku. To jsme dnes tolik nevyužili, ale to je zase práce, která se bude zlepšovat a budeme mít střely za tři body, kde musíme být úspěšnější," řekl asistent Ptáčkové Petr Treml.

Julia Reisingerová:

"Je to super. Člověk se sem vrátil po sezoně, kdy se to třeba až tak nepovede, jak by chtěl. Klubová mi skončila rychleji, než jsem očekávala. Tady se zase chytí chuť a zábava s holkama, tak je to úplně o něčem jiném. Je to tady takové rodinné a příjemné. Fakt jsem se těšila, že si s holkama zahrajeme." 

Na hřišti strávila 22 minut a 27 sekund, k 22 bodům přidala šest doskoků a dvě asistence. "Musím říct, že jsem se teď basketu tři týdny vůbec nevěnovala. Dál jsem trénovala, co se týče posilovny, nějaké prevence zranění a takových věcí. Basketbal ale vůbec, takže musím říct, že ty tři dny tady byly dost těžké. Nastoupila jsem do toho hned, holky měly minulý týden náskok a už lehce trošku začaly, takže mi chyběl týden, kterého jsem se bohužel kvůli zkouškám a univerzitě nemohla zúčastnit. Už jsem to trošku rozběhala a uvidíme, jak se zítra ráno probudím."

"Chtěli jsme tlačit míč pod koš, protože tam Finky nemají takovou sílu. Mají dobré hráčky, ale ty hrají spíš zvenku. To se nám povedlo a dalo nám to dobrý start, pak na to navázala Emma Čechová. Když se přidají další hráčky, bude to dobré," podotkl Treml.

Úvod patřil Finkám, které vedly už 9:2. K Reisingerové, jež se postarala o prvních šest českých bodů, se po jejím vystřídání přidaly další střelkyně. Po dvou koších Kateřiny Zeithammerové dostala domácí tým poprvé do vedení 12:11 Pospíšilová. Ta stihla za první poločas 11 bodů a lépe si vedla jen Reisingerová (12 bodů).

Češky pak vedly ve druhé čtvrtině už 28:20, Finky se opět přiblížily na rozdíl bodu a pomohly jim k tomu i dvě trojky Lotty Vehkaové-Ahové a Anniiny Äijänenové. Potom se ale rozstřílel domácí výběr a dostal se i na dvouciferný rozdíl (45:35). Deset bodů za poločas stihla i Čechová.

Finky daly za první polovinu sedm trojek, ale ve třetí čtvrtině jen dvě. Nadále se dařilo Reisingerové i Pospíšilové, náskok Češek narůstal a ve třetí části dvakrát vedly už o 17 bodů. Na snížení Seveřanek na 58:66 odpověděly dvěma trojkami za sebou Pospíšilová a Natálie Stoupalová. Na další snížení Finek na rozdíl osmi bodů Češky zareagovaly šňůrou 8:0 a udržely až do konce dvouciferný náskok.

"V první půli jsme byli spokojení, že byly jen čtyři ztracené míče, ale ve druhé půli přicházely hloupé ztráty, které dostaly soupeřky do hry. Už to vypadalo, že to půjde ke dvaceti bodům a pak jsme se dostali zpět pod deset bodů a museli jsme znovu začít skoro od začátku. Byla to možná trochu nezkušenost, možná lehké polevení, nevím, jak to popsat," doplnil Treml. "Hráli jsme dneska na deset hráček, protože některé ve čtvrtek nebudou, tak jsme jim chtěli dát větší minutáž. Vyšlo to dobře a zítra se to zase otočí," dodal.

Přípravné utkání basketbalistek v Praze:

Česko – Finsko 84:72 (24:20, 47:39, 66:54)

Sestava a body Česka: Reisingerová 22, Hamzová a Stoupalová po 8, Voráčková 2, Vyoralová  Pospíšilová 20, Čechová 12, Kopecká 8, Zeithammerová 4, G. Andělová.

Nejvíce bodů Finska: Bejediová 18, Kuierová 15, Aarnisalová 11.

Fauly: 23:22. Trestné hody: 17/11 – 27/20. Trojky: 5:12. Doskoky: 42:42.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články