Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nad NBA se vznáší hrozba. Půjdou škody do miliard?

New York - Výluka v NBA připraví ligu, majitele klubů, hráče, obchody a restaurace i jejich zaměstnance o miliony dolarů. Zrušeny jsou zatím první dva týdny zápasů. Jenže dohoda mezi hráčskými odbory a vedením soutěže o nové kolektivní smlouvě se zatím nerýsuje. Hrozí, že se zruší celý letošní ročník a škody tak půjdou do miliard.

Ilustrační foto

Restaurace Farma v Beverely Hills blízko Staples Center je závislá na zákaznících, kteří chodí na zápasy Lakers a Clippers. Během basketbalové sezóny je třetina jejích zisků spojená s fanoušky.

"Budeme muset snížit počet zaměstnanců, nebude sem chodit tolik lidí, všeho bude míň, dotkne se to zkrátka nás všech," řekla vedoucí restaurace Fran Bergerová. "Vedení ligy se hádá s hráči, to znamená, že se hádají miliardáři s milionáři, a nejvíc to odnesou běžní, pracující lidi," dodal Mike García, prezident odborové organizace SEIU-USWW.

Basketbal
zdroj: Getty Images

Personál restaurace bere minimální mzdu zhruba 8 dolarů za hodinu, slušné výdělky má díky spropitnému. Zaměstnanci Areny pracují za 11 dolarů. "Rozumím proč se odbory bouří, chápu, že potřebují všechno projednat, ale jsou tu i další lidé, kteří potřebují peníze," opáčil pořadatel ze Staples Center Derek Emmons.

Ztráty budou největší pro zaměstnance a obchodníky blízko Staples Center - v ohrožení je 82 zápasů a další pokud týmy postoupí do playoff. V jiné sportovní Mecce - v Atlantě, už restaurace blízko Phillips Areny jeden šok letos pocítili. Místní hokejový klub Atlanta Trashers letos koupila kanadská firma a přestěhovala ho do Winnipegu. Teď se bojí výpadku NBA.

Je nám líto, video expirovalo.
Výluka NBA hrozí velkými ztrátami

Soutěž měla odstartovat 1. listopadu, přičemž v prvních dvou týdnech se mělo odehrát rovných sto zápasů. Kluby tak podle odhadů přijdou jen za vstupné o víc než 80 milionů dolarů. Hráči přijdou za každý měsíc výluky o 350 milionů, mohou si ale domluvit placené angažmá v Evropě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články