Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nabuzení Češi jdou na španělského obra

Celje (Slovinsko) – Čeští basketbalisté zatím na mistrovství Evropy překvapují svými výkony soupeře i odborníky, po výhře nad Polskem se navíc už ani postup nezdá být úplnou utopií. Nyní ale před českými reprezentanty čeká soupeř z nejtěžších, úřadující mistři Evropy a největší favorit turnaje, Španělsko. Stříbrný medailista z posledního světového šampionátu si však po prohře s domácím Slovinskem nemůže dovolit žádné zaváhání s outsiderem. Přímý přenos utkání sledujte od 14:20 na ČT sport a našem webu.

Jiří Welsch
zdroj: ČTK/AP

Optimismus českého týmu posiluje skutečnost, že proti domácímu Slovinsku odehrál lepší zápas než právě Španělsko. Zatímco Češi smolně prohráli 60:62, i když měli několik šancí na vítězství, Španělsko ve čtvrtek Slovinsku podlehlo 69:78 poté, co vůbec nezvládlo druhý poločas. "Na druhou stranu prohra Španělů se Slovinskem znamená, že budou připravení získat výhru. O to víc to utkání s nimi bude obtížné," míní trenér Pavel Budínský.

Sebevědomí do českých žil vlila i čtvrteční výhra 69:68 nad Polskem, která byla první pro český tým na mistrovství Evropy po 14 letech. "Po té výhře budou chtít kluci o to víc ukázat, že umíme hrát basketbal. I když nejsme favoriti, nedáme svoji kůži zadarmo," dodal Budínský.

Tým, který budí respekt

Obhájci zlatých medailí z minulých dvou evropských šampionátů a stříbrní medailisté z posledních dvou olympijských her sice do Slovinska nepřivezli svou největší hvězdu Paua Gasola z Los Angeles Lakers, pro svou defenzivní práci v NBA vysoce ceněného Sergeho Ibaku ani jednoho z nejlepších evropských rozehrávačů poslední dekády Juana Carlose Navarra, přesto stále disponují tak kvalitním kádrem, aby byli pasováni na hlavního favorita turnaje.

Pod košem aktuálně září mladší z bratrů Gasolových Marc, který se již zařadil mezi nejvšestrannější pivoty v NBA. Navíc má kolem sebe další čtyři hráče, kteří působí či působili v nejprestižnější lize světa v čele s rozehrávači Rickym Rubiem a Josém Calderonem.

"Musím říct, že hlavně španělští hráči z perimetru jsou neskutečně rychlí a důrazní v obranných činnostech, ale moc se těším. Bude to obrovská zkušenost a velký zápas pro nás," řekl Budínský. "Musíme udržet koncept hry, hrát hodně rychlý basketbal. Když budeme hrát rychle, tak jsou tam prvky, které nám přinášejí ovoce," dodal.

Bude chybět Satoranský?

Český tým na šampionátu zatím táhne především Jan Veselý. Hráč, který se trápil minulou sezonu ve Washingtonu, na šampionátu zatím exceluje. Po dvou utkáních je s průměrem dvaceti bodů na utkání druhým nejlepším střelcem turnaje, a dokonce dominuje statistice doskoků.

Otázkou ale je, jestli a v jaké pohodě bude moci nastoupit další klíčový český hráč Tomáš Satoranský, který si v souboji s Polskem pohmoždil rameno a narazil žebro. "Je dost možné, že Tomáš nenastoupí proti Španělsku, protože ho možná pošetříme. Bude ale záležet, jak se bude cítit on sám, jak velká míra rizika bude potřeba popřípadě zařadit," řekl Budínský. "Je mi jasné, že by Tomáš chtěl proti Španělsku hrát. Musíme ale řešení dobře rozmyslet a neudělat něco špatně. Po diskuzi s lékařem, fyzioterapeuty a Tomášem se rozhodneme, zda nastoupí," dodal. 

Přitom právě duel se Španělskem by pro něj byl hodně prestižní, neboť už tři roky působí v Seville stejně jako pivot Ondřej Balvín. Španělskou ligu momentálně hrají i Pavel Pumprla, David Jelínek a prošli jí také Luboš Bartoň a Jiří Welsch. "Kluci si sami uvědomují, že hrají proti druhému nejlepšímu týmu světa. Když jsme postoupili na ME a rozlosovala se skupina, tak vím z jejich ohlasů, že se nejvíc těší na utkání se Španělskem. Španělsko má zkrátka zvuk, strašně dobře zní," uzavřel Budínský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články