Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Na Bělehrad! Veselý s Fenerbahce vyhlíží obhajobu titulu

Před rokem se Jan Veselý stal po Jiřím Zídkovi a Luboši Bartoňovi třetím českým basketbalistou, který si potěžkal trofej pro vítěze Euroligy. Letos má velkou šanci, že se stane prvním Čechem, který ji získá dvakrát po sobě. Jeho Fenerbahce vstupuje do bělehradského Final Four v pozici favorita. Ve večerním semifinále narazí turecký klub na překvapení sezony – litevský Žalgiris Kaunas.

Jan Veselý
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Seskimphoto

Jan Veselý prožil velmi zdařilou sezonu, statisticky nejúspěšnější od svého návratu z NBA v roce 2014. Průměry 12,9 bodu na zápas (v play-off 13,3), 5,2 doskoku a užitečnost 16,8 mu také podruhé v kariéře vynesly nominace do první euroligové pětky. Významně pomohl Fenerbahce ke druhému místu po základní části a to, že na něj zkušený trenér Obradovič sází jako na důležitou součást útočného motoru, je už známá věc. Vždyť jen on a turecký reprezentant Mahmutoglu zažili všechny tři předchozí výlety na Final Four. I znalost atmosféry této nablýskané akce může Fenerbahce v semifinálovém souboji s Žalgirisem pomoct.

Navíc k extra výkonu může Janovi Veselému pomoct i dějiště turnaje. Bělehrad považuje od svého působení v Partizanu za svůj druhý domov a má tu pořád spousty nadšených a věrných srbských fanoušků. Právě z energie basketbalového davu čerpá Veselý sílu pro své letecké výpady k obroučce. A divákům v Bělehradě jich několik zřejmě bude chtít předvést.

Litevská týmová síla

Žalgiris Kaunas, tradiční euroligový účastník, se totiž mezi elitní čtveřici probil po 19 letech. Ano, naposledy hrál Žalgiris Kaunas Final Four v roce 1999 a i s Jiřím Zídkem v sestavě tehdy dosáhl na svůj zatím poslední velký triumf. Soubor agilních basketbalových pracantů bez velké megastar se ale rozhodně nevyplatí podceňovat. Vyprávět by mohli hráči Olympiakosu, které hůře postavený Žalgiris vyprovodil čtvrtfinálovým upsetem 1:3.

Ve statistických srovnáních je na tom v útoku o něco lépe Žalgiris, Fenerbahce ale disponuje nejlepší defenzivou Euroligy. Soupeřům povolil turecký klub něco málo nad 76 bodů na zápas. A obrana je v podobných zápasech klíčovou stránkou hry. Na vzájemné zápasy je to ze základní části nerozhodně 1:1.

Učitel a žák

Souboj Fenerbahce – Žalgiris bude basketbalové fanoušky po celé Evropě zajímat také díky konfrontaci dvou trenérských škol. 58letý Srb Željko Obradovič může desátým euroligovým titulem stvrdit už tak legendární odkaz. Proti němu stojí jeho bývalý svěřenec Šarunas Jasikevičius. Také on zápasy intenzivně prožívá a jeho koučování je hodně živelné. Nicméně jeho metody stejně jako u Srba fungují úspěšně.

Željko Obradovič - trenér Fenerbahce
zdroj: ČTK

Litevská ikona euroligových palubovek dokázala prestižní soutěž celkem čtyřikrát ovládnout coby hráč. Ve své druhé sezoně na postu hlavního trenéra Jasikevičius dokazuje, že i pro tuto profesi má dobré vlohy. "Trenér Obradovič je mým učitelem a máme spolu skvělý vztah. Čas od času si zavoláme, ve svých začátcích jsem ho často žádal o trenérské rady," přiznává Jasikevičius. Před semifinálovou bitvou asi Obradovič Litevci s ničím neporadí, ale sledovat oba emotivní kouče v semifinálovém klání bude velká zábava.

Šarunas Jasikevičius - trenér Žalgirisu Kaunas
zdroj: ČTK

Druhé večerní semifinále pak proti sobě svede těžké euroligové váhy a tradiční velkokluby CSKA Moskva a Real Madrid. Oba týmy relativně nedávno slavily své euroligové triumfy. Real doma v roce 2015, CSKA o rok později v Berlíně. Oba celky na cestě k titulu vždy dokázaly přehrát Fenerbahce. Jeden z nich se s ním v Bělehradě v neděli určitě střetne. Buď ve finále, nebo v souboji o třetí místo.

Zdroj
euroleague.net, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články