Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Na basketbalistky USK i Brna čekají v eurolize těžké premiéry

Praha - Letošní premiéra v Evropské lize čeká na basketbalistky ZVVZ USK Praha a Friska Brno. Pražanky ve skupině A zavítají na palubovku dalšího tradičního účastníka a trojnásobného vítěze soutěže Bourges, oslabený tým Brna doma hostí velkoklub Spartak Moskva, který Euroligu vyhrál dokonce čtyřikrát v posledních pěti sezonách.

Basketbalistky USK v Eurolize
zdroj: ČTK

Pražský USK by rád ve Francii zopakoval předloňský start do soutěže, kdy vysokoškolačky dokázaly v Bourges v premiéře vyhrát. Na velmi prestižní zápas se může těšit pivotka Ilona Burgrová, velká letní posila USK, která poslední dvě sezony strávila právě v táboře středečních soupeřů. "Jdeme na tým s velkou tradicí, který v minulosti slavil mnoho úspěchů. Ale snad nám pomůže zdravá nervozita i pocit očekávání k tomu, abychom si domů odvezly první vítězství," řekla Burgrová.

Pro USK může mít každé vítězství velkou cenu. V nabité skupině A narazí svěřenkyně trenéra Lubora Blažka na další elitní celky Jekatěrinburg a Valencii, dále na Galatasaray, Gdyni, Kaunas a Györ. Do osmifinále postoupí pět týmů. "Jsme asi v nejlepší skupině, která byla kdy vylosována. Od začátku se musíme chytit. V Bourges do Euroligy chceme vstoupit s pocitem, že jsme premiéru zvládli," řekl Blažek.

Jeho tým do Francie odcestoval jen s deseti hráčkami, USK totiž stále chybí klíčová rozehrávačka Lindsay Whalenová. Ta teprve v sobotu skončila s Minnesotou ve WNBA a poté, co oslavila titul, není vůbec jasné, kdy se k pražskému týmu připojí. "Není příjemné, když celou přípravu jedeme bez první rozehrávačky a jedné ze základních opor. Ale nechceme se v tom nějak utápět, bereme situaci takovou, jaká je," uvedl Blažek.

Brněnské basketbalistky čeká v úvodu soutěže asi nejtěžší možný soupeř Spartak Moskva. Druhý tým loňského ročníku v létě prošel velkou obměnou. Na soupisce zůstaly pouze Petrovičová, Milovanovičová a Osipovová, zatímco hvězdy Korstinová, Birdová a McWilliamsová zamířily pryč. Příchody Dupreeové, Hammonové nebo exbrněnské rozehrávačky Škerovičové však v týmu udržely kvalitu.

Brňanky v sezoně s omlazeným týmem zatím tápou, šokem pro ně byla i ligová porážka s VŠ Praha. Trenér Jan Bobrovský se však stále nevzdává naděje, že jeho družstvo má na postup ze skupiny. Sílu jihomoravského celku by měly pozvednout také příchody amerických posil Thomasové a Robinsonové. "Pokoušíme si Robinsonovou aktivně zapojit do hry, ale mnoho času jsme neměli. Momentálně se kromě myšlení hráček mnoho zlepšit nedá," uvedl Bobrovský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články