Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Murray si troufl v poslední sekundě na střelu přes Davise a Denver podruhé zdolal Lakers

Buzzer beater, jak se říká v zámoří střele v poslední sekundě, rozhodl duel basketbalistů Denveru v druhém utkání série 1. kola play-off NBA s Los Angeles Lakers. Nuggets dohnali ztrátu 20 bodů, díky střele Jamala Murrayho zvítězili 101:99 a připsali si druhou výhru. Také v koncovce rozhodl New York duel proti Philadelphii a po výhře 104:101 získal druhý bod. Druhé vítězství přidal také Cleveland, jenž zdolal 96:86 Orlando.

Jamal Murray střílí vítěznou střelu přes Anthonyho Davise
zdroj: Reuters autor: Ron Chenoy

Denver v poločase na Lakers ztrácel 15 bodů, nejvíc v utkání pak dvacet. O triumfu obhájců titulu rozhodl těžkou střelou v poslední sekundě Murray, autor celkem 20 bodů a pěti asistencí, jenž se prosadil přes blokujícího vyššího Anthonyho Davise.

Vítězná střela Murrayho:

Vedle Murrayho byl hrdinou Nuggets Nikola Jokič, který nasbíral triple double za 27 bodů, 20 doskoků a 10 asistencí. Dalších 22 bodů a devět doskoků zaznamenal Michael Porter Jr. Denver uspěl, ačkoli trefil jen osm z 34 trojek, na druhou stranu ztratil jen devět míčů oproti 15 soupeřovým.

Hosty vedl s 32 body a 11 doskočenými míči Davis, 23 bodů nasbíral D'Angelo Russell. Hvězdný LeBron James zaznamenal 26 bodů, 12 asistencí a doskočil osm míčů. Šestnáct sekund před koncem však poté, co se uvolnil přes obránce, minul ze středu a z úplně volné pozice potenciálně vítěznou trojku.

Po utkání se James zlobil na rozhodčí. Nejlepšímu střelci v historii NBA vadila situace ze třetí čtvrtiny, kdy sudí odpískali faul Porterovi, který udeřil Russella při jeho nájezdu do obličeje. Po výzvě Denveru a kontrole u videa však rozhodnutí zrušili. "Nechápu, co u toho videa dělají, abych byl upřímný. Říkal jsem to loni a teď znovu. Nedává mi to smysl a štve mě to," řekl s přidáním několika vulgarit a z tiskové konference znechuceně odešel.

Comeback Denveru:

Philadelphia ještě 27 sekund před koncem vedla nad New Yorkem o pět bodů, pak ale Jalen Brunson proměnil těžkou trojku. Do vedení Knicks definitivně poslal 13 sekund před koncem střelec Donte DiVincenzo, jenž se prosadil na druhý pokus z trojky během jedné ofenzivy, a to po útočném doskoku Isaiaha Hartensteina.

"Bylo to šílené, hektické, ale v tu chvíli jsme už neměli co ztratit. Šli jsme do toho fyzicky a ono se to vyplatilo," těšilo Joshe Harta, který jako jediný hráč New Yorku odehrál celých 48 minut. Nasbíral 21 bodů a 15 doskoků, Brunson měl na kontě 24 bodů a osm doskočených míčů a DiVincenzo 19 bodů.

Hartenstein, autor 14 bodů a osmi doskoků, v závěru zblokoval Tyrese Maxeyho. Na druhé straně OG Annunoby proměnil šestky a Joel Embiid s klaksonem trojku minul. Počtvrté od roku 1997 se stalo, že někdo v play-off vyhrál střetnutí, v němž ještě 30 sekund před koncem ztrácel minimálně pět bodů.

Hostům nepomohlo ani 35 bodů, 10 asistencí a devět doskoků Maxeyho či Embiidových 34 bodů a 10 doskočených míčů. Sixers měli lepší procento střelby, vyrovnali se domácím na doskoku, měli více asistencí či bodů z rychlého protiútoku. Jediná statistika, kde nestačili, byly body zpod koše (28 ku 40).

Nejjednoznačnější duel byl v pondělí k vidění v Clevelandu, kde domácí vedli až o 22 bodů a nakonec se radovali z triumfu 96:86. S 23 body a osmi doskoky je vedl Donovan Mitchell, 17 bodů přidal Evan Mobley a 16 bodů a 20 doskoků nasbíral Jarrett Allen. Cavaliers uspěli navzdory omezené rotaci pouze osmi hráčů.

"Je to dobrý pocit. Ukazuje to, že rosteme nejen jako individuality, ale hlavně jako tým. Samozřejmě, každý máme slabší chvilky, ale ve výsledku jsme se posunuli," těšilo Allena. Magic vedl s 21 body Paolo Banchero, 18 jich přidal Franz Wagner a 14 Garry Harris. Orlando v celém utkání ani jednou nevedlo.

Play-off NBA – 1. kolo:

Východní konference – 2. zápasy:

Cleveland – Orlando 96:86, stav série 2:0; New York – Philadelphia 104:101, stav série 2:0.

Západní konference – 2. zápas:

Denver – LA Lakers 101:99, stav série 2:0.

Zdroj
ČTK, NBA

Hlavní zprávy

Nejčtenější články