Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Překonání československého maxima stále ve hře. Češi vyrovnanou bitvu s Polskem zvládli

Měli necelých 24 hodin na fyzickou i psychickou regeneraci po prohraném čtvrtfinále. Ani tak krátký čas je ale nezlomil. Čeští basketbalisté naopak předvedli výborný výkon i proti Polsku a po výhře 94:84 si zahrají na mistrovství světa v Číně o konečnou pátou příčku. Jejich soupeřem bude Srbsko. Reprezentace má zároveň už nyní jistotu, že minimálně vyrovná československé maximum ze šampionátů, kterým bylo v roce 1970 šesté místo. 

Radost českých basketbalistů
zdroj: REUTERS autor: Aly Song

Největší zásluhu na vítězství měl Vojtěch Hruban, který byl nejlepším střelcem týmu a se ziskem 24 bodů a 12 doskoků zaznamenal double double. Podobně na tom byl i Tomáš Satoranský s bilancí 22 bodů a 12 asistencí. Dalších 21 bodů přidal Jaromír Bohačík.

Češi se dostávali do hry pomaleji a v úvodu bylo vidět, že Poláci měli po neúspěšném čtvrtfinále o den delší volno. Trenér Ginzburg proto už od začátku posílal na hřiště i hráče, kteří se v dosavadním průběhu na palubovku příliš nedostali. Čeští reprezentanti v první čtvrtině nabrali devítibodovou ztrátu, ale o přestávce už vedli a po pauze si vypracovali až jedenáctibodový náskok.

Poláci však postupně dokázali ztrátu smazat a jejich odpor zlomil až necelé tři minuty před koncem trojkou na 84:79 Hruban, který v zápase proměnil čtyři ze sedmi pokusů za tři body. Ještě lépe na tom byl s pěti úspěšnými pokusy z osmi Bohačík. Českému týmu k vítězství pomohla i převaha 41:27 na doskoku.

"Soupeř byl lepší. Češi tu hrají fantasticky a je těžké proti nim cokoliv udělat," připustil kapitán polského týmu Adam Waczyňski v rozhovoru pro televizi TVN 24. Podle ní Poláci nedokázali zhatit české trumfy v podobě rychlých útoků a přesné střelby z delší vzdálenosti. "Celý zápas nás Hruban a Bohačík trestali. Když jsme jim nechali centimetr, hned stříleli trojku. Hráli zázračně, a proto jsme prohráli," řekl Aaron Cel.

Češi navázali na dvě výhry nad Polskem ze srpnové přípravy a o páté místo si zahrají proti Srbsku. Stříbrní medailisté z minulého šampionátu si dnes poradili 94:89 s obhájci titulu i pětinásobnými mistry světa Američany a odsoudili je k nejhoršímu umístění v historii.

Skupina o 5. - 8. místo (Šanghaj):

ČR - Polsko 94:84 (23:23, 43:35, 64:63)

Sestava a body ČR: Hruban 24, Satoranský 22, Bohačík 21, Balvín 9, Kříž 0 - Peterka 9, Pumprla 5, Šiřina 3, Auda 1, Schilb, Vyoral a Palyza všichni 0. Nejvíce bodů Polska: Waczyňski 22, Slaughter a Kulig po 12, Ponitka 11. Fauly: 17:18. Trestné hody: 15/11 - 18/15. Trojky: 13:9. Doskoky: 41:27.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články