Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vypořádají se Češi s hvězdou NBA i ošemetnou matematikou? Boj o čtvrtfinále proti Řecku je tady

Mohou prohrát až o 11 bodů, ale na druhé straně palubovky bude stát nejužitečnější hráč posledního ročníku NBA. Čeští basketbaloví reprezentanti zakončí osmifinálovou skupinu mistrovství světa duelem proti Řecku se snahou prodrat se mezi nejlepší osmičku turnaje v Číně. Výhra proti týmu Janise Antetokounmpa by znamenala jistý postup do play-off. Přímý přenos utkání Česko – Řecko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 10:10.

Čeští basketbalisté
zdroj: ČTK autor: ČBF/Václav Mudra

Pokud by Češi s Řeckem prohráli menším než dvanáctibodovým rozdílem, mohli by se ještě radovat po následujícím duelu USA s Brazílií (14:30 SELČ) v případě, že vyhrají favorizovaní Američané.

Kalkulovat je podle Ginzburga zcela zbytečné. "Když nebudeme hrát dobře, může to skončit klidně o dvacet bodů, což stačit nebude. My prostě chceme jít za vítězstvím, nebudeme počítat," řekl izraelský trenér českého týmu.

Česká výhra nad Brazílií 93:71 a porážka Řecka s USA 53:69 rozdaly karty před pondělním rozuzlením takto  ve skupině K totiž vedou neporažení Američané s osmi body, o bod méně mají Češi s Brazilci a Řecko má šest bodů.

Obhájce titulu z minulých dvou šampionátů USA, který porazil Česko 88:67, může vyřadit ze hry už jen porážka minimálně o 22 bodů s Brazílií. Pokud by Američané měli v konečné tabulce stejně jako Brazilci a Češi na prvním až třetím místě devět bodů, mají aktuálně ze vzájemných zápasů rozdíl skóre +21 a Češi +1 a Brazilci -22. Český tým tak v případě výhry nemůže přijít o postup, ani kdyby zvítězili Brazilci.

Při vítězství USA a Řecka bude naopak minitabulka rozhodovat na druhém až čtvrtém místě mezi Českem (+22), Řeckem (-1) a Brazílií (-21). Řecko musí v případě vítězství o 12 a více bodů ještě spoléhat na úspěch Brazílie, jinak mu to nebude nic platné.

"Určitě nás Češi dostali pod tlak, potřebujeme vyhrát větším rozdílem. Hrají evropský basketbal, ne ten americký, jsme s tím lépe obeznámení. Moji hráči jsou zkušení. Známe je a budeme připravení. Věřím, že když budeme hrát tak, jak umíme, že ty body dáme. Jinou možnost nemáme," prohlásil řecký trenér Thanasis Skurtopulos.

Hlavní hvězdou jeho týmu je nejužitečnější hráč uplynulého ročníku NBA Janis Antetokounmpo z Milwaukee. "Doufám, že nám zmenšené hřiště podle pravidel FIBA proti Janisovi pomůže. On je totiž v protiútoku nezastavitelný," prohlásil rozehrávač Tomáš Satoranský z Chicaga.

"Je tak agresivní a dlouhý, že se do koše prostě dostane. Je opravdu náročné s ním držet krok. Myslím si, že bychom se měli trošku více zatahovat," prohlásil na adresu 211 centimetrů měřícího křídla.

"Řecko má ale další neuvěřitelné hráče  Slukase, Calathese, Printezise, kteří mají veliké zkušenosti. A mohl bych vyjmenovávat dál. Samozřejmě jsou velcí favorité," dodal Satoranský.

Český tým se bude muset zřejmě obejít bez křídla Blakea Schilba, který proti Brazílii utrpěl výron kotníku. Pořád tam naděje je a dokud je, tak nechceme říkat, jestli hrajeme bez něho, nebo s ním. Samozřejmě kdyby nebyl k dispozici, tak se budou muset postarat ostatní o takový ten uklidňovací faktor ve hře, který on vnáší. Buď dá v pravou chvíli koš nebo nějakou asistenci," řekl asistent trenéra Petr Czudek.

S Řeckem se samostatná česká reprezentace utkala osmkrát a vyhrála jen jednou. V roce 1999 na mistrovství Evropy v Dijonu zvítězila 83:72. Půjde o první souboj od srpna 2015, kdy Řekové vyhráli na domácím přípravném turnaji v Xanthi 70:56.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články