Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Startuje MS basketbalistů. Titul obhajují Španělé, Američané mají co napravovat

Začíná jedna z největších sportovních akcí tohoto roku. Na Filipínách, v Indonésii a v Japonsku se rozehrávají souboje mistrovství světa basketbalistů. Titul obhajují Španělé, úřadující stříbrní medailisté Argentinci se na závěrečný turnaj nekvalifikovali. Hlavními favority jsou olympijští šampioni Američané. O vítězství se střetne 32 týmů, finále je na programu 10. září. Přímé přenosy vysílá ČT sport i ČT sport Plus. V pátek startuje v 9:55 duel Finsko – Austrálie, v 15:25 pak šlágr Kanada – Francie.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v basketbalu hned na startu bořilo rekordy

Španělé půjdou do turnaje nejen jako úřadující mistři světa, ale také v roli evropských šampionů. Tým trenéra Sergia Scariola se musí obejít bez Rickyho Rubia či Lorenza Browna, může ale počítat s bratry Willym a Juanchem Hernangomezovými, stejně jako s veterány Rudy Fernándezem či Sergiem Llullem. Španělé zaútočí na třetí mistrovský titul v historii.

Vysoko pomýšlí také úřadující bronzoví medailisté Francouzi, kterým sice bude chybět jednička letošního draftu NBA Victor Wembanyama, v týmu kouče Vincenta Colleta jsou ale Rudy Gobert, Evan Fournier, Nicolas Batum či Guerschon Yabusele.

"Ano, tohle mistrovství světa bych chtěl vyhrát. Nejsem si ale jistý, zda o tom mluvit nahlas, aby to našemu týmu pomohlo," řekl Collet.

Favorizovaní Američané chtějí napravit čtyři roky staré sedmé místo, které bylo jejich nejhorším výsledkem při účasti hráčů z NBA. Musejí se i tentokrát obejít bez řady hvězd NBA, na lavičce je povede kouč Steve Kerr.

Čtyřnásobný vítěz NBA s Golden State bude spoléhat na Anthonyho Edwardse z Minnesoty, Brandona Ingrama z New Orleans, Tyrese Haliburtona z Indiany nebo nováčka roku Paola Banchera z Orlanda. "Líbí se mi, že kluci mají odvahu. Stále se ale můžeme hodně zlepšovat, protože máme vyšší potenciál než řada jiných týmů," uvedl Kerr.

Přímé přenosy ze základních skupin:

25. 8., 09:55: Finsko – Austrálie (ČT sport Plus)
25. 8., 13:55: Dominikánská republika – Filipíny (ČT sport Plus)
25. 8., 15:25: Kanada – Francie (ČT sport Plus)
26. 8., 09:55: Kapverdy – Gruzie (ČT sport Plus)
26. 8., 14:35: USA – Nový Zéland (ČT sport Plus)
27. 8., 10:25: Austrálie – Německo (ČT sport Plus)
27. 8., 14:05: Japonsko – Finsko (ČT sport Plus)
28. 8., 09:50: Čína – Jižní Súdán (ČT sport)
28. 8., 14:30: Řecko – USA (ČT sport)
29. 8., 09:20: Německo – Finsko (ČT sport)
29. 8., 14:20: Černá Hora – Litva (ČT sport)
30. 8., 13:20: Slovinsko – Kapverdy (ČT sport)
30. 8., 15:30: Írán – Španělsko (ČT sport)

Američané vyzvou v základní skupině Jordánsko, Řecko a Nový Zéland. Mohou zaútočit na rekordní šestý titul mistrů světa, díky němuž by se v historickém žebříčku osamostatnili od Jugoslávie.

Do boje o medaili by rádi zasáhli také Řekové, Srbové, Slovinci, Kanaďané, Australané nebo Němci. Zatímco Slovince potáhne Luka Dončič a Němce Dennis Schröder, Řekové se musejí vypořádat s absencí zraněného Janise Adetokunba, Srbové budou bez pivota Nikoly Jokiče a Kanaďané bez Jamala Murrayho. Debut na mistrovství světa čeká Kapverdy, Jižní Súdán, Gruzii a Lotyšsko.

Ze základních skupin postoupí vždy dva nejlepší týmy do další fáze, v níž se bude ve čtyřech skupinách bojovat o postup do čtvrtfinále.

Na turnaji bude ve hře také sedm olympijských míst pro hry v Paříži v příštím roce. Získají je dva nejlepší evropské a americké týmy a po jednom z Afriky, Asie a Oceánie. Francie jako pořadatel má účast na OH jistou.

Složení základních skupin na mistrovství světa basketbalistů:

Skupina A (Manila): Angola, Dominikánská republika, Filipíny, Itálie.

Skupina B (Manila): Jižní Súdán, Srbsko, Čína, Portoriko.

Skupina C (Manila): USA, Jordánsko, Řecko, Nový Zéland.

Skupina D (Manila): Egypt, Mexiko, Černá Hora, Litva.

Skupina E (Okinawa): Německo, Finsko, Austrálie, Japonsko.

Skupina F (Okinawa): Slovinsko, Kapverdy, Gruzie, Venezuela.

Skupina G (Jakarta): Írán, Španělsko, Pobřeží slonoviny, Brazílie.

Skupina H (Jakarta): Kanada, Lotyšsko, Libanon, Francie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články