Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sladká tečka za skvělým šampionátem? Pokud porazí Srby, budou basketbalisté pátí na světě

Pro české basketbalisty skončí velmi úspěšný světový šampionát duelem se Srbskem o páté místo. Pokud český tým proti favoritovi uspěje, o jednu příčku vylepší historicky nejlepší umístění ještě československých hráčů z MS 1970. Přímý přenos utkání Srbsko - Česko sledujte od 13:40 na ČT2 a webu ctsport.cz.

Tomáš Satoranský
zdroj: ČTK/AP autor: Lintao Zhang

Srbové prohrou se Španělskem ve čtvrtfinále ztratili šanci obhájit stříbro z minulého MS v roce 2014. "Jsem přesvědčen, že ukážou to nejlepší. Věřilo se jim na medaile. Ale tihle kluci tam nechají všechno. Nevím, jaký bude výsledek, ale nechají," řekl trenér Ronen Ginzburg.

Půjde o snahu o odplatu za porážku v semifinále olympijské kvalifikace z července 2016 a také ve čtvrtfinále ME ze září 2015. "Oni jsou teď jiný tým, my taky. Chybí nám Jan (Veselý), ale všichni se od těch zápasů zlepšili. Půjdeme na to a budeme hrát naši hru. Tak jako celé mistrovství světa, snad to zakončíme výhrou," prohlásil křídelník Blake Schilb.

Srbové spoléhají na opory z NBA Bogdana Bogdanoviče s Nemanjou Bjelicou, Nikolu Jokiče a Bobana Marjanoviče. "Proti hvězdami napěchovanému týmu Srbů to bude svátek. Tak trochu jsem si je přál. S Amerikou jsme hráli minulý týden, tak proč s nimi hrát dvakrát za čtrnáct dní," potěšilo křídelníka Jaromíra Bohačíka, že Srbové zdolali USA.

Podle dalšího českého střelce Vojtěcha Hrubana šlo mezi případnými soupeři o pátou pozici jen těžko vybírat a boj o vylepšení historického úmístění bude hodně těžký. "Hrát s Amerikou znovu by bylo hezké, ale Srbsko má také spoustu hráčů, proti kterým si chceme zahrát. Ať už je to Jokič, nebo Bogdanovič," uvedl Hruban.

"Mají neuvěřitelný tým, papírově nejlepší tým na celém turnaji. Bohužel jim nevyšel jeden zápas, který jim turnaj pokazil. Bude to zápas, do kterého půjdeme jako do čtvrtfinále, a stát se může vše. Ale šance jsou proti nám," uvědomuje si Hruban roli outsidera.

Kapitán Pavel Pumprla se také těší. "Je to tým, se kterým se počítalo do finále. Shodou náhod, nebo spíš kvůli soupeři, který jim nesedl, jsou ze hry o medaile. Nicméně v utkání proti Americe dokázali, že jsou top týmem. I když to říkáme od začátku turnaje, že můžeme jít do zápasů s tím, abychom si je užili, tak tentokrát to platí na sto procent," prohlásil.

Radost českých basketbalistů
zdroj: REUTERS autor: Aly Song

Češi podle něj mohou jít do zápasu úplně v klidu. "To ale neznamená, že jim to necháme zadarmo. Několikanásobně jsme překonali očekávání jak svoje, tak všech okolo. Tohle je zápas za odměnu. Zahrát si proti takovému týmu, jako je Srbsko, navíc o páté místo na mistrovství světa, to nepotřebuje už další komentáře," dodal kapitán.

I hvězda českého týmu Tomáš Satoranský si chce závěr turnaje vychutnat. "Já jsem je tipoval na vítěze před turnajem. Pro mě jeden z nejlepších týmů na světě, ale tenhle turnaj ukazuje, že každý zápas je jiný a může se stát cokoli. Rozhodně se nemůže nikdy sázet jen na favority. A Srbsko je jasným favoritem," prohlásil rozehrávač Chicaga.

"My uděláme všechno pro to, abychom jim to zkomplikovali, vylepšili ještě konec turnaje. Ale zároveň si chceme užívat ten moment, protože tohle už se možná nebude opakovat," dodal Satoranský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články