Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Se Srby jsme hráli na krev a vyrovnaně. Můžeme být pyšní na celý turnaj, prohlásil Peterka

České naděje držel v zápase o páté místo na mistrovství světa Martin Peterka, který měl téměř stoprocentní úspěšnost střelby, když minul jen jeden trojkový pokus a jednou se mýlil při trestných hodech. Celkově byl z českého týmu druhým nejlepším střelcem zápasu se 14 body, více jich nasbíral jen šestnáctibodový Patrik Auda. Peterka navrch přidal po třech asistencích i doskocích.

Zprava Vojtěch Hruban, Martin Peterka a Jaromír Bohačík slaví s fanoušky
zdroj: Reuters autor: ALY SONG

Peterka přitom začal zápas na lavičce. Díky přesné střelbě ale dokázal držet krok s hvězdou úřadujících vicemistrů světa i Evropy Bogdanem Bogdanovičem. "Trochu nečekali, když jsem tam přišel. Ze začátku mě nechávali volného, tak jsem se toho snažil využít," řekl.

Jenže po přestávce Srbové zabrali, třetí čtvrtinu vyhráli 28:12 a zápas o páté místo ovládli. "Pak už to bylo jiné. První poločas to padalo všem, proto jsme taky vedli," uvedl Peterka. "Ve druhé půli nám trošku došly síly. A samozřejmě soupeř měl Bogdanoviče, který trefoval neskutečné střely. I když jsme stáli u něj, tak šly přes nás," dodal.

Přesto se podle něj Češi nemají za co stydět. "Utkání skončilo o devět bodů, takže můžeme odejít ze hřiště se vztyčenou hlavou," prohlásil Peterka. "Hráli jsme na krev, navíc si zahráli všichni hráči. Jsme rádi, že to skončilo takhle. Že jsme neutrpěli nějaký debakl. Hráli jsme se Srby naprosto vyrovnaný zápas," přidal.

Český tým při premiéře na šampionátu obsadil v konečném pořadí překvapivé šesté místo a vyrovnal tak nejlepší československý výsledek. Navíc si zajistil účast v olympijské kvalifikaci a až za ním skončili například pětinásobní mistři světa Američané.

"Nejvíc budu vzpomínat, když ne na celý turnaj, tak na ta velká vítězství s Brazílií a Tureckem," řekl Peterka. "Myslím si ale, že můžeme být pyšní na celý turnaj. Šli jsme do každého utkání naplno a odehráli je na krev. Naše výsledky byly skvělé a pobláznili jsme celou republiku," připomněl hráč Nymburka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články