Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Satoranský: Porážka Američanů ukazuje, že v roli favoritů bude na šampionátu více týmů

V přípravě před mistrovstvím světa se českým basketbalistům zatím daří. Uspěli v sedmi z osmi utkání, ale kromě vlastních výsledků sledují i soupeře v základní skupině. Nejvíce je pochopitelně zaujalo sobotní vítězství Austrálie nad USA 98:94 a s tím spojený konec dlouhé série americké neporazitelnosti. A uniknout jim nemohla ani nečekaná výhra Japonska, které udolalo Německo 86:83.

Tomáš Satoranský v přípravném utkání s Jižní Koreou
zdroj: ČBF autor: Václav Mudra

Ústřední postava reprezentace Tomáš Satoranský nebyl z prohry USA po 78 zápasech až tak překvapený. "Austrálie má obrovskou kvalitu a její hráči z NBA patří k těm lepším nebo dokonce stěžejním ve svých týmech. Ale je to stále jen příprava, takže bych tomu nedával takovou důležitost," upozornil rozehrávač Chicaga Bulls.

"Je nicméně pravda, že Austrálie potrápila Ameriku už i na olympiádě, kde s ní odehrála super zápas," připomněl Satoranský porážku Australanů 88:98 z roku 2016 z Ria de Janeiro, kde měly USA daleko hvězdnější sestavu, než mají pro blížící se šampionát v Číně.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté přehráli na turnaji v Soulu i domácí Koreu

Jediný český zástupce v NBA vidí, že současná nominace Američanů dává šance na úspěch i dalším zemím. "Všichni vidí, že se s Amerikou půjde dát hrát. Ukazuje to, že mistrovství světa bude zajímavé a v roli favoritů na něm budou i další týmy," prohlásil Satoranský.

Pro národní tým ale nebude souboj s USA o nic lehčí. "Do toho, jestli se i pro nás může v utkání na mistrovství světa rýsovat větší naděje, bych se moc nezaplétal. Nevíme, jak Američané budou po téhle prohře přistupovat k dalším zápasům," vysvětlil Satoranský.

"I pro ně ale porážka představuje znamení, že nemůžou usnout na vavřínech a musí jít do všech utkání naplno. Řekl bych, že pro nás to situaci nemění, oni zůstávají jednoznačnými favority a my k tomu tak musíme přistupovat. Na druhou stranu se nesmíme ničeho zaleknout. Je vidět, že se s nimi dá hrát více než v minulých letech, kdy drtili soupeře o šedesát bodů," dodal Satoranský.

"V zápase zaúřadovali hráči z NBA a Patty Mills to na konci otočil ve prospěch Australanů. Já už jsem dříve říkal, že to Američané budou mít na šampionátu těžké. Netvrdím, že nejsou favoritem celého turnaje, ale teď je otázka, jak se s porážkou popasují," doplnil pivot Martin Kříž.

"Jestli je to nakopne a ukážou, že to ostatní nebudou mít snadné, nebo jestli je to spíš vykolejí. Ten výsledek vlil čerstvou krev do žil zejména ambiciózním týmům, jako jsou Srbsko, Řecko nebo Francie. A vlastně i nám – že jsou hratelní a že se může stát cokoli," doplnil Kříž.

Japonci ukázali svou sílu proti soupeři, který minulý týden doma v Hamburku vyhrál nad českým týmem 87:68. "Já jsem už dřív odmítal řeči všude kolem, že Amerika a Turecko jsou samozřejmě těžcí soupeři, ale Japonce že sfoukneme jako nic," podotkl Kříž.

"Jsou papírově nejslabším soupeřem, ale nemají vůbec špatný tým. Mají hráče z NBA, a i když letošní devítka draftu Hačimura ještě do ostrých zápasů NBA nezasáhl, svou kvalitu rozhodně má. Jistě neznáme okolnosti utkání, ale Japonci vážně nemají špatný tým a bude to i pro nás těžký zápas a žádná formalita. Budeme tak muset udělat maximum pro to, abychom je porazili," dodal Kříž.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články