Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Satoranský: Máme obrovskou motivaci skončit co nejlépe v historii československého basketbalu

Jeden doskok dělil Tomáše Satoranského ve čtvrtfinále světového šampionátu od triple doublu. Ani jeho 13 bodů, 13 asistencí a 9 doskoků však nepomohlo basketbalové reprezentaci do semifinále. Podle sedmadvacetiletého rozehrávače Chicaga Bulls došla ve druhém poločase národnímu týmu energie a Australané unikli do rozhodujícího trháku. Přímý přenos utkání Polsko - Česko sledujte od 15:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tomáš Satoranský smečuje do koše ve čtvrtfinále MS s Austrálií
zdroj: AP autor: WANG ZHAO

"Nechali jsme tam všechno, ale byly to pro nás rozdílné poločasy. V prvním jsme byli velmi dobří v obraně a zůstali ve hře, jenže v útoku jsme nedokázali zakončit. Ve druhém jsme zlepšili útok, ale už tam asi nezbylo moc energie. Oni ukázali, jak dobří jsou v ofenzivě a jak fyzicky umí hrát. Austrálie je spolufavoritem mistrovství světa. Máme být na co hrdí," řekl Satoranský.

Triple double měl na dosah, přesto nepovažoval svůj výkon za nejvydařenější. "Triple double není důležitý. Myslím, že jsem naopak v první půli nezahrál moc dobře. Byl jsem jeden z hlavních důvodů, proč jsme v útoku nehráli efektivně. Pak se to trochu zlepšilo, ale oni jsou velice vyspělý tým, který byl nad naše síly," pokračoval lídr týmu, jenž si připsal i pět ztrát.

S agresivní obranou Matthewa Dellavedovy z Clevelandu se Satoranský pral statečně. "Já vím, jak je nepříjemným obráncem. Byl jsem na to připravený. Sem tam zkouší být až zákeřný, což trošku dělá celý australský tým, ale to je prostě jejich hra. Znepříjemnil to nejen mně, ale celému týmu. Drželi jsme se do třetí čtvrtiny s fyzičností, ale pak prostě odešly síly a to manko bylo moc velké," uznal.

X faktor Mills

Favorizovaného soupeře táhl za výhrou s 24 body Patty Mills. "Je to úžasný basketbalista, všude jinde než v San Antoniu by klidně mohl být prvním rozehrávačem. Hraje takhle za Austrálii pořád, proto je nejlepší střelec turnaje a proto je pro ně tak důležitý. Opět ukázal, že je ve hře jeden na jednoho famózní. V první půli dal 16 bodů a držel je," komentoval Satoranský výkon Millse.

Bezprostředně po utkání netušil, že Američané prohráli s Francií a padla tak možnost přímého postupu do Tokia. "Dívali jsme se na průběh zápasu, ale pak jsme to zaklapli a nechtěli se tím ovlivňovat. Samozřejmě by bylo úžasné o to ještě hrát, ale budeme hrát olympijskou kvalifikaci na konci nadcházející sezony. Teď s tím nic nenaděláme," doplnil.

Dnes v 15:00 nastoupí Češi proti Polsku ve skupině o 5. až 8. místo. V sobotu pak sehrají poslední zápas na šampionátu s USA či Srbskem. "Je těžké na to myslet, protože jsme přišli o semifinále. Pokračujeme v turnaji a myslím, že motivace tam bude," ujistil.

"Je třeba se správně psychicky nastavit, odpočinout si, každý individuálně. Máme teď motivaci, abychom skončili co nejlépe v historii českého a československého basketbalu. To je obrovské, proti Polsku jsme dvakrát vyhráli v přípravě a budeme chtít uspět i teď," dodal Satoranský.

Nejlepším umístěním v dějinách československého basketbalu je šesté místo z MS 1970 v Jugoslávii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články