Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Francouzský obr Gobert: Skalp Američanů bude k ničemu, když nezískáme zlato

Čněl nad ostatními výškou, ale zejména výkonem. Pivot francouzské reprezentace Rudy Gobert ničil obhájce titulu pod oběma koši a výraznou měrou přispěl k vítězství národního týmu ze země galského kohouta 89:79. Ve čtvrtfinále mistrovství světa zaznamenal double double za 21 bodů a 16 doskoků. Euforii však bezprostředně po utkání rezolutně krotil.

Rudy Gobert z Francie v utkání s USA na mistrovství světa
zdroj: REUTERS autor: Kim Kyung-Hoon

Nejlepší obránce NBA z posledních dvou sezon zářil na palubovce a kromě postupu do semifinále šampionátu mohl se spoluhráči slavit i místenku na olympijských hrách v Tokiu v příštím roce. 

Rivalové z USA naopak koušou vyřazení na "velkém" měření sil poprvé od mistrovství světa 2006. Následně vyhráli dvakrát v řadě MS, třikrát OH a celkově na těchto turnajích nenašli přemožitele v 58 utkáních za sebou.

Ve čtvrtfinále se ovšem museli sklonit před Francouzi. I proto, že se k 216 centimetrů vysokému Gobertovi přidali Evan Fournier (23 bodů) a Nando de Colo (18 bodů). 

"Samozřejmě jsme věděli, že to dnes nebude jednoduché a že většina expertů počítala s naší porážkou," uvedl Gobert.

Cílem "Les Bleus" podle něj není ani v nejmenším účast v semifinále, ale zisk nejcennějšího kovu. K jeho splnění však vede trnitá cesta. V pátek se Francie utká s Argentinou, jež vyřadila favorizované Srbsko.

Pivot Utahu Jazz si kvalitu soupeřů uvědomuje, nicméně sebevědomě hlásí. "Skalp Američanů bude k ničemu, když v neděli nezvedneme trofej nad hlavu."

Popovich: Nejlepší Francie, co pamatuji

Sílu Goberta a spol. uznal i americký trenér Gregg Popovich, který jim složil po zápase poklonu. "Realizační tým kouče Colleta odvedl skvělou práci. Je to nejlepší francouzské mužstvo, co pamatuji, protože je vyvážené pod oběma koši."

Legendární stratég zároveň odmítal, že za vyřazením USA stojí absence hvězdných opor v čele s LeBronem Jamesem, Stephenem Currym nebo Jamesem Hardenem. "Tato představa je neuctivá k Francii. Nezáleží na tom, kdo je v týmu."

"Já nemůžu být na své hráče pyšnější. Před turnajem spolu ani jednou nehráli, na palubovce do toho dali vše a zaslouží si kredit. Stejně jako si zaslouží kredit Francouzi za vítězství. Není to o tom, že Americe chyběl ten či onen," zakončil Popovich.        

Zdroj
ČT sport, ESPN, fiba.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články