Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čtvrtfinále. Basketbalisté se střetnou s Australany o postup a vidinu olympijských her

Velká chvíle přichází. Čeští basketbalisté budou ve čtvrtfinále světového šampionátu bojovat o největší úspěch v domácích dějinách. Pokud uspějí proti Australanům, překonají šesté místo svých předchůdců z roku 1970 a přiblíží se také vidině olympijských her. Přímý přenos sledujte od 15:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tomáš Satoranský
zdroj: ČTK/AP autor: Lintao Zhang

Do Šanghaje, dějiště základní skupiny, se tým vrátil ze Šen-čenu, kde sehrál dva duely s Brazílií a Řeckem v osmifinálové fázi. "V šest ráno jsme se vzbudili a odjeli. Jsme v pohodě, dorazili jsme kolem poledne, měli jsme odpočinek, oběd, odpočinek a teď trénink," popsal pivot Ondřej Balvín.

Češi se tak vracejí do dobře známého prostředí v Oriental Sports Center. Australané hráli základní skupinu v Tung-kuanu a osmifinále v Nankingu. "Halu máme osahanou, čistě basketbalově je to fajn, ale zase ty věci kolem - na hotelu zase spoustu věcí nefunguje, ale jsme tady hlavně kvůli basketu. Máme tady odehrané tři zápasy, i to by taky mohla být jedna z výhod proti Australanům," dodal asistent hlavního trenéra Petr Czudek.

Australany má český tým pečlivě nasledované. "Je to silový tým, hodně útočný a tvrdý, moc se s tím nepářou. Hrají velice rychle," řekl Czudek. Ve hře bude v utkání také přímý postup na olympijské hry do Tokia. Pokud Francie ve středu nezaskočí favorizované Američany, znamenala by česká výhra zároveň účast na olympijském turnaji.

Poslechněte si nový Basketbal fokus podcast:

Reprezentanti se chystají na souboj s favoritem, který v přípravě porazil basketbalisty USA a ukončil jejich sérii sedmdesáti osmi vítězství. S Australany se Češi utkali dosud třikrát a na první úspěch čekají. Všechny duely se odehrály v červenci 2002 v Austrálii. Na šampionátu v Číně prošla Austrálie do čtvrtfinále bez porážky.

Nyní mají Australané na turnaji s průměrem 91,6 bodu na zápas třetí nejlepší útok. "Dávají hodně bodů tím, že opravdu rychle zakončují. Taky hodně bodů dostávají. Dva těžké duely s Litvou a Francií zvládli, proto vyhráli skupinu, máme tu čest si s nimi zahrát," doplnil Czudek. Hlavními střeleckými tahouny soupeře jsou Patty Mills, Aron Baynes a Joe Ingles.

"Už u toho klečíme, abychom dali klukům nějaké informace. Budeme se snažit tuhle trojici eliminovat. Hlavně Millse, který hraje v obrovské fazoně, zatím je nejlepším střelcem šampionátu a bere si opravdu velké a těžké střely a dává," dodal Czudek.

"Mají docela zkušený tým. Je to jediný tým, který v přípravě porazil Spojené státy, což mu dává určitý respekt, ale my do toho jdeme bez přehnaného respektu," prohlásil pivot Martin Kříž.

"Budeme muset něco vymyslet na tu jejich tvrdou obranu, abychom se zbytečně nevysilovali při přecházení půlky a využili toho, že jejich pivoti jsou opravdu vysocí, ale ne tak mobilní a hodně zatáhlí pod košem," uzavřel Czudek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články