Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Česká smršť. Satoranský a spol. smetli Brazílii rozdílem 22 bodů, kaňkou je zranění Schilba

Přesun ze Šanghaje do Šen-čenu basketbalové reprezentaci neuškodil. Po Turecku si český národní tým vyšlápl také na Brazilce, když jihoamerické favority rozebral po dalším kolektivním výkonu vysokou výhrou 93:71. Euforii z udržení šance na postup do čtvrtfinále ale krotí zranění Blakea Schilba, který při dopadu po střeleckém pokusu špatně došlápl.

Patrik Auda v akci v utkání proti Brazílii
zdroj: Reuters autor: ATHIT PERAWONGMETHA

"Hrajeme dobrý basketbal, skvěle si dáváme míč. Chemie v týmu funguje. A jak pořád říkám, máme velká srdce. Jsme připraveni, hráči dělají to, co po nich chceme. Často ještě víc. A hrajeme beze strachu z jakýchkoli velkých jmen. To je hodně důležité," prohlásil trenér Ronen Ginzburg po třetí výhře českého týmu na turnaji za sebou.

Jeho výběr si přenesl herní pohodu z dějiště základní skupiny a Brazilce k ničemu nepustil. Na vysokém vítězství se 20 body a devíti asistencemi podílel Tomáš Satoranský, zatímco pivot Ondřej Balvín se ziskem 15 bodů a 11 doskoků zaznamenal ve druhém utkání po sobě double double.

"Je hodně emocí na tomto turnaji a užíváme si každou vteřinu. Jsem rád, že to můžeme takto prodloužit a být další dny v souboji o čtvrtfinále. Kdyby mi někdo řekl, že budu hrát v pondělí s Řeckem o čtvrtfinále, tak mu neuvěřím nikdy. Je neskutečné, co se tady pro nás zatím děje. Musíme se znovu připravit a zůstat hladoví. To je to nejdůležitější," řekl Satoranský.

Češi měli od začátku utkání pod kontrolou, ani jednou neprohrávali a nakonec osmnáctinásobného účastníka šampionátu porazili o 22 bodů. Velkou zásluhu na tom měla i pevná obrana, která v prvních třech čtvrtinách dovolila soupeři maximálně 16 bodů.

Díky vysokému náskoku si Ginzburg mohl dovolit v závěru nasadit i hráče, kteří si dosud na šampionátu příliš nezahráli. Jediným stínem na důležitém vítězství bylo zranění Blakea Schilba, který si ve třetím dějství vymkl kotník a do hry se už nevrátil. Rentgen po utkání potvrdil, že nemá kotník zlomený, ale jasněji o jeho stavu bude v neděli.

Česká reprezentace, která na mistrovství startuje poprvé od účasti Československa v roce 1982, si o postup do čtvrtfinále zahraje proti Řecku s nejužitečnějším hráčem NBA Janisem Antetokounmpem v sestavě. Utkání je na programu v pondělí od 10:30 SELČ.

Češi proti Brazílii hráli o výši skóre. Pokud by Řecko dnes prohrálo s USA, mohli by si totiž dovolit prohrát v pondělí i o 11 bodů a slavit postup. "Víme, o co hrajeme příští zápas s Řeckem, a chtěli jsme vyhrát o co nejvíc. Nakonec to bylo o 22 bodů, takže se nám to z určitého hlediska podařilo," dodal Balvín.

Ginzburg ale nechce před zápasem s Řeky myslet na to, že je možné i prohrát. Navíc Češi hrají svůj zápas v pondělí dříve než Brazilci s USA. "Když nebudeme hrát dobře, může to skončit klidně o dvacet, což stačit nebude... My prostě chceme jít za vítězstvím, ne počítat," dodal izraelský kouč českého týmu.

Mistrovství světa basketbalistů v Číně:

Osmifinále: Skupina K (Šen-čen):

ČR - Brazílie 93:71 (20:16, 45:32, 65:46)

Sestava ČR: Satoranský 20, Balvín 15, Bohačík 12, Hruban 8, Kříž 6 - Auda 14, Schilb 6, Pumprla, Peterka oba 5, Šiřina 2, Vyoral, Palyza oba 0. Nejvíce bodů soupeře: Benite 12, Huertas, Barbosa oba 11. Fauly: 13:19. Trestné hody: 18/13 - 10/9. Trojky: 8:8. Doskoky: 39:28.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články