Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbalisté v Soulu opět zvítězili. Konto Korejců nejvíce zatížil Bohačík

Úspěšná příprava české reprezentace před startem mistrovství světa pokračuje. Na turnaji v Soulu totiž porazila i Jižní Koreu, konkrétně 97:89, a navázala na sobotní výhru nad Angolou. Nejlepším střelcem národního týmu byl Jaromír Boháčík, který k 23 bodům přidal i 7 doskoků. Domácí táhl naturalizovaný Američan Na Kun-a, autor 29 bodů.

Vojtěch Hruban (uprostřed) dává koš v přípravném utkání s Jižní Koreou
zdroj: ČBF autor: Václav Mudra

"Byla to dnes super zkušenost. Korea hraje možná podobným stylem jako Japonsko, takže i kvůli tomu by to mohla být dobrá příprava na tento duel. Od začátku jsme věděli, že to bude těžké," řekl pivot Patrik Auda.

Stejně jako proti Angole (84:65) nastoupili Češi bez kapitána Pavla Pumprly, který si v nedělním utkání s Maďarskem poranil kotník. Mimo zápasovou soupisku zůstal opět i Šimon Puršl.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté přehráli na turnaji v Soulu i domácí Koreu

Svěřencům trenéra Ronena Ginzburga se od úvodu dařilo čtení přihrávek Korejců, vyrážet do rychlých protiútoků a také se prosazovat jeden na jednoho. Brzy získali desetibodový náskok, ale domácí reagovali přechodem na zónovou obranu a srovnali hru. Po první čtvrtině vedla česká reprezentace 26:23.

Soupeř držel krok hlavně díky 15 bodům Kim Sun-hjonga. Češi následně zlepšili obranu, skórovali z brejků a dařilo se jim i při střelbě z dálky. Zatímco v první desetiminutovce dali jen jednu trojku, ve druhé jich přidali šest. Po dvou proměnili Bohačík s Audou a po jedné Satoranský s Hrubanem, takže v poločase měli už náskok 19 bodů.

Korejci se po pauze vrátili do hry třemi trojkami za sebou a přitvrdili. Češi se ale opět začali prosazovat a dostali se dokonce do dvacetibodového vedení.

Domácí se však nevzdali. Pomohl jim k tomu především Na Kun-a, který v poslední čtvrtině zaznamenal 13 bodů. Ginzburg i proto v závěru vrátil na palubovku většinu základní sestavy a jeho tým výhru nakonec uhájil.

Tomáš Satoranský v přípravném utkání s Jižní Koreou
zdroj: ČBF autor: Václav Mudra

Na Kun-a dohrál střetnutí i přesto, že ve třetí čtvrtině strčil oběma rukama do Balvína. "Situace nebyla sporná, šlo o jasné vyloučení. Ondra (Balvín) udělal dost nevinný faul. Nebyl v tom úmysl, nenechal si zaclonit, jenže Korejec měl metr čtyřicet a sedmdesát kilo," komentoval situaci křídelník Vojtěch Hruban.

"On (Na Kun-a) do něj naplno strčil a ještě se po něm sápal. Pokud by rozhodčí vyloučil patnáct minut před koncem jejich hlavní hvězdu, zápas by vypadal jinak, ale to udělat nemohli," dodal Hruban.

Hlavním testem před šampionátem bude měření sil s Litvou

Dvoucifernou bodovou bilanci v utkání měli na české straně vedle Bohačíka ještě Satoranský (21), Auda (19) a Hruban (12). Satoranský s Audou si také připsali po šesti asistencích.

Generálkou před startem mistrovství světa bude pro českou reprezentaci, která v přípravě vyhrála sedm z osmi duelů, úterní klání s Litvou. 

Jižní Korea - Česko 89:97 (23:26, 37:56, 59:80)

Nejvíce bodů: Na Kun-a 29, Kim Sun-hjong 17, I Te-song 12 - Bohačík 23, Satoranský 21, Auda 19. Fauly: 17:18. Trestné hody: 18/13 - 15/9. Trojky: 10:12. Doskoky: 40:37.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články