Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Balvín dominoval a basketbalisté zvládli vstup do turnaje v Soulu. Angolu porazili o 19 bodů

Sedmé přípravné utkání před startem mistrovství světa, šesté vítězství. Česká basketbalová reprezentace vstoupila do turnaje v Soulu úspěšně a Angolu porazila 84:65. Hvězdou utkání se stal Ondřej Balvín, který prostřednictvím 17 bodů a 11 doskoků zaznamenal double double.

Tomáš Satoranský si jde pro koš v utkání s Angolou
zdroj: ČTK/PR/ČBF/ autor: Václav Mudra

"Jsem spokojený. Pořád se do toho nějak dostávám. Mám před sebou ještě další dva těžké zápasy, oba budou svým způsobem specifické. Jsem za dnešek rád, ale je to pořád příprava," komentoval svůj výkon Balvín.

Češi nastoupili bez kapitána Pavla Pumprly, který šetřil zraněný kotník z nedělního duelu proti Maďarsku v Hamburku. Na palubovku se naopak vrátil pivot Patrik Auda, jenž poslední zápas minulého turnaje ze zdravotních důvodů vynechal.

Angola se sice dostala v úvodu do vedení 8:4, ale národní tým zareagoval čtrnáctibodovou šňůrou. Ginzburgův výběr proměnil za první čtvrtinu tři z devíti trojkových pokusů a vynutil si řadu nedovolených zákroků soupeře.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté porazili v prvním asijském testu před MS Angolu

"Nezačali jsme úplně dobře, ale potom jsme si vybudovali náskok. Možná to bylo i cestou a aklimatizací, která ještě není úplně kompletní. Pořád se ještě necítíme nejlépe, někteří kluci kvalitně nespí. Doufám, že se to bude den co den lepšit," řekl křídelní hráč Jaromír Bohačík k prvnímu testu v Asii po středečním přesunu z Prahy.

Africký celek nasbíral za prvních patnáct minut dva nesportovní fauly a jednu technickou chybu pro lavičku. Celkem nabídl Čechům během první půle 16 trestných hodů a ti jich 14 proměnili. Osm z devíti dal Balvín.

I přesto korejští sudí připustili hodně agresivní hru. "V některých situacích to bylo dost nezvyklé. Něco, co by v Evropě byl stoprocentní faul. My jsme už možná automaticky přestávali hrát, ale tady se to pouštělo. Ale je zase fajn, že člověk vidí něco jiného. Věřím, že na mistrovství světa se to bude posuzovat trošku úzkoprseji," podotkl Bohačík.

Utkání Česko - Angola
zdroj: PR autor: ČBF/Václav Mudra

Po poločase Angolané přitvrdili, Čechům se tolik nedařilo ve střelbě, ale dvouciferný náskok drželi. "Ve třetí čtvrtině jsme možná trošku polevili v hlavách, oni na to vlétli a brousili nás po celém hřišti, což je vždy nepříjemné. Než jsme si znovu uvědomili, že hrajeme zápas, tak to trošku skřípalo," uvedl Bohačík.

Přes okénka v defenzivě nedovolili soupeři dostat se na kontakt a vzhledem ke zlepšené střelbě z větší vzdálenosti nakonec navýšili výhru na 19 bodů.

Dvoucifernou bodovou bilanci měli kromě Balvína také Jaromír Bohačík (16), Tomáš Satoranský (15) a Auda (11). Rozehrávač Chicaga Satoranský si připsal také 8 asistencí.

V neděli od 8:00 SELČ nastoupí svěřenci trenéra Ronena Ginzburga proti domácí Jižní Koreji.

Přípravný turnaj basketbalistů v Soulu:

Česko - Angola 84:65 (18:13, 44:30, 60:48)
Nejvíce bodů:
Balvín 17, Bohačík 16, Satoranský 15 - Joaquim 14, Domigos a Moreira po 10. Fauly: 14:21. Trestné hody: 26/21 - 13/8. Trojky: 7:1. Doskoky: 47:35.

Korea - Litva 57:86 (13:21, 27:34, 45:61)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články